Nový německý prezident Česku rozumí, říká bývalý velvyslanec v SRN

13. únor 2017

Novým německým prezidentem byl v neděli podle očekávání zvolen Frank-Walter Steinmeier. Na jeho volbě se už před několika týdny dohodla vládní koalice křesťanských a sociálních demokratů. Úřad po Joachimu Gauckovi oficiálně převezme 19. března.

Nejoblíbenější německý politik je podle bývalého kancléře Gerharda Schrödera dobrou volbou: „Myslím, že pozvedne německou politiku k sebevědomému postoji, který bude v aktuálním těžkém vztahu se Spojenými státy zapotřebí. To, jak nový americký prezident mluví, nedává důvodu k optimismu.“

„Partnerem pro americkou administrativu je spolková vláda, kompetence německého prezidenta nejsou nijak velké. Steinmeier patří k velkým zastáncům transatlantické vazby a jako bývalý ministr zahraničí se určitě bude snažit zapojit do dialogu. Ale že by přímo vyjednával s prezidentem Trumpem, to si nemyslím,“ namítá bývalý český velvyslanec v Německu Rudolf Jindrák.

Evropa potřebuje pragmatiky

Steinmeierova volba naopak může být přínosem pro česko-německé vztahy. Vítají ji i mnozí čeští politici, kteří v budoucím německém prezidentovi vidí záruku rozumu a rozvážnosti. „S tímto hodnocením lze jen souhlasit, je to dobrá zpráva pro Českou republiku. Dobře naši zemi zná, často k nám jezdil i soukromě a zasadil se například o vznik německého literárního domu v Praze. Z jeho jednání s českými politiky jsem vždycky měl pocit, že chápe naši situaci a dokáže nám i pomoci,“ doplňuje Jindrák.

Podle něho je Steinmeier typem pragmatického politika, které dnes Německo, Evropa i celý svět potřebuje více než vizionáře. Jak taková osobnost naváže na odcházejícího prezidenta Gaucka, který byl právě spíše idealistou a vizionářem? „Nebude to mít jednoduché, Joachim Gauck je velmi respektovaným prezidentem, který tomu úřadu dal velkou vážnost. Steinmeier může navázat tím, že se stane sjednocujícím prvkem společnosti.“

autoři: ert , bum
Spustit audio