Nový prezident? Nemůže to být pouze Antizeman. Musí oslovit většinu, říká Petr Hartman

3. listopad 2016

Začala už prezidentská kampaň? Nebo jen pokračuje? Mohou kontroverze kolem udělování státních vyznamenání ovlivnit příští prezidentské volby? Nebo ty parlamentní, které se budou konat příští rok? I tom mluví komentátor Českého rozhlasu Plus Petr Hartman.

„Kontroverze kolem udělování státních vyznamenání vliv na příští prezidentskou volbu mít nebudou. Jednak není jasné, jestli bude Miloš Zeman znovu kandidovat na prezidenta, jednak má prezidentská kampaň více fází. Nejdůležitější bude poslední fáze těsně před volbami. Tam se rozhodne podle situace v České republice, ale také podle toho, jak se bude dařit Evropské unii zvládat migrační krizi. To bude volby ovlivňovat víc než současná aféra," myslí si Petr Hartman.


Miloš Zeman si uvědomuje, že je důležitá přízeň a podpora voličů. Musí si udržet jejich podporu, aby znovu kandidoval a uspěl. Proto od začátku ve funkci objíždí kraje a snaží se udržovat kontakt s voliči. V tomto smyslu můžeme hovořit o permanentní předvolební kampani Miloše Zemana.Petr Hartman

Nejen pražská kavárna

O protikandidátech Miloše Zemana se v médiích spekuluje neustále. Petr Hartman má o požadavcích na úspěšného kandidáta jasno. „Kandidát, který chce uspět, musí přesvědčit většinu těch, kteří se rozhodnou k volbám přijít. Nemůže se vymezovat pouze vůči Miloši Zemanovi, ale musí se snažit oslovit větší skupinu voličů."

Jednou z nejvýraznějších osobností, která má oznámit boj o prezidentský post, je textař a podnikatel Michal Horáček. Jeho dosavadní kroky vnímá komentátor Českého rozhlasu spíše rozpačitě. „Zatím si nepočínal úplně nejšťastněji. Mám na mysli jeho vystupování na oslavách 28. října, kde příliš nemotivoval voliče, které by chtěl oslovit. Tímto způsobem by příliš úspěch neměl. Na druhou stranu, je to zkušený člověk, který má kontakt s politikou, takže se z těchto chyb poučí."

autoři: rkr , Martin Ocknecht
Spustit audio