Nový Zéland postupně přichází o národní symbol – ptáků kivi ubývá

6. říjen 2016

Počty ptáků kivi dramaticky klesají. Z původního milionu jich ve volné přírodě na Novém Zélandu zbylo necelých 70 tisíc. Novozélandská vláda proto přijala opatření na jejich záchranu – do roku 2027 chce jejich počet zvýšit o třetinu.

Za úbytek populace ptáků kivi mohou hlavně predátoři, které na novozélandské ostrovy přivezli lidé - zejména psi a lasičky, pro které jsou tito ptáci snadná kořist. Ročně se populace zmenší asi o 2 %. Pokud to tak půjde dál, kivi ve volné přírodě vyhyne a situace je ještě o to dramatičtější, že tito ptáci jsou národním symbolem Nového Zélandu.

Jen 6 % ptáků kivi se dožije pohlavní dospělosti

Vláda proto přišla s plánem na záchranu, který pro server Stuff přiblížila ministryně ochrany přírody Maggie Barryová: „Teď máme asi 70 tisíc ptáků kivi, a to pěti různých druhů. Naším cílem je mít jich alespoň 100 tisíc. To ale bude vyžadovat hodně nových chovů a především kontrolu predátorů, protože v současnosti se jen 6 % ptáků kivi dožije pohlavní dospělosti – a to právě kvůli predátorům.“

Logo

Barryová pak dodala, že aby vláda mohla ptáky zachránit, bude muset přijmout velmi radikální opatření. Mezi ně bude patřit i vybíjení predátorů, což by mohlo pomoct i řadě dalších živočišných druhů, které se na Novém Zélandu vyskytují endemicky. U těchto a celé řady dalších druhů hrozí, že je potká osud sovky bělolícé. Ta vyhynula před sto lety a padla za oběť právě zavlečeným psům, lasičkám a krysám.

Kontroverzní záchranný plán

Plán na záchranu kivi vzbudil značné vášně. Souvisí totiž s dlouhodobým programem Predator-Free 2050. Tento program má za cíl zbavit do poloviny tohoto století Nový Zéland drtivé většiny zavlečených predátorů, kteří se pohybují ve volné přírodě, ale nepatří do ní. Program má být zároveň financován ze zdrojů neziskových organizací.

Logo

Proti tomuto plánu se ohradila novozélandská Strana zelených. Program na záchranu tamních endemitů totiž má za celou dobu stát přes 11 milionů novozélandských dolarů, tedy asi 193 milionů korun. Tyto peníze by měly jít z fondu Kiwi for kiwi a tamní Strana zelených je toho názoru, že by peníze měly jít z vládních finančních zdrojů, nikoli z charity.

Ptáci bohužel doplácí i na lidskou činnost. Velká část kiviů hyne pod koly aut, část z nich také omylem vleze do pastí na vačice nebo spadnou do jímek. Jsou to velmi primitivní ptáci, mají zakrnělá křídla, jejich peří připomíná spíš srst a evolučně se ještě nestihli přizpůsobit novým predátorům. A tak je na lidech, aby jim pomohli a odstranili hrozby, které jim, byť nechtěně, připravili.

autoři: ono , jpr
Spustit audio