Obamova přítomnost je průlomem v japonsko-amerických vztazích, říká bývalý diplomat

27. květen 2016

Barack Obama se setká s japonským premiérem Šinzóem Abem a navštíví Hirošimu. Bude to vůbec první návštěva americké hlavy státu v Hirošimě od chvíle, kdy americká atomová puma na konci 2. světové války srovnala toto město se zemí.

„Prezident Obama se vyjádřil v tom smyslu, že jeho uctění památky není jen uctěním památky těch, kteří zahynuli po svržení atomové bomby v Japonsku, ale je to vlastně vyjádření úcty všem padlým ve válce, těm desítkám milionů lidí, kteří ve 2. světové válce zahynuli,“ komentuje návštěvu Baracka Obamy v Hirošimě Petr Kolář, diplomat a bývalý velvyslanec v USA a Rusku. Obamova přítomnost podle něho znamená průlomový moment v japonsko-amerických vztazích.

Obama během summitu G7 v Japonsku prohlásil, že jeho dnešní návštěva Hirošimy má „podtrhnout velmi reálná rizika“ jaderných zbraní. „Je to jedno z těch hlavních poselství a míří hlavně na Severní Koreu, na druhou stranu Barack Obama kromě toho, že opakovaně sní o světě bez jaderných zbraní, je snad natolik realistou, že chápe, že jednostranné odzbrojení dnes nepřichází v úvahu. – Jedna věc je ideál a druhá věc je cesta k němu,“ komentuje Kolář.

Jaké jsou hlavní cíle americké zahraniční politiky v regionu? Poslechněte si celý rozhovor s diplomatem a bývalým velvyslancem v USA a Rusku Petrem Kolářem. Najdete ho v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: bur , jpr
Spustit audio