Obchodní dohoda CETA: Podpoří ekonomiku a export, nebo ohrozí spotřebitele?

15. únor 2017

Obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Kanadou známá po zkratkou CETA se vyjednávala dlouhé roky. Loni na podzim jí kvůli protestům belgického Valonska hrozil konec, nakonec jí ale zástupci obou stran podepsali. Aby začala v plném rozsahu platit, musí ji schválit některé národní parlamenty – a dnes také ten evropský.

Jaké výhody či rizika s sebou dododa přináší?

Rušení cel...

„Ve Výboru pro mezinárodní obchod jsme této smlouvě dali zelenou výraznou většinou. Doufám, že to stejně dopadne i v Evropském parlamentu a všechny antiglobalizační konspirace o tom, že smlouva slouží jen velkým korporacím a jejich ziskům, se dneškem odeberou na smetiště dějin,“ říká europoslanec za ODS Jan Zahradil.


Je jasné, že europarlamentní levice bude vyvádět. Možná stejně jako krajní pravice, takže si třeba komunisté padnou do náruče s paní Le Penovou a podobně. Ale věřím, že zdravý rozum zvítězí a dohoda projde.Jan Zahradil

„Pro naši exportně orientovanou ekonomiku je smlouva jednoznačně výhodná. Dojde ke zrušení cel v řadě oblastí. Například ve strojírenství, které tvoří čtvrtinu našeho vývozu do Kanady, to bude znamenat pokles z 9 % na nulu. Totéž platí třeba i pro výrobky automobilového průmyslu, medicínské nebo gumárenské,“ vyjmenovává hlavní výhody dohody.

...i bezpečnostních standardů

„Pan Zahradil mluví o vývozech do Kanady, ale ne už o evropských občanech, které ta smlouva postihne. Opravdu máme upřednostňovat zájmy podniků nad zájmy bezpečnosti potravin a zdraví obyvatel?“ namítá europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná.


Víme, že nemáme dost hlasů smlouvu zamítnout. Do poslední chvíle ale chceme říkat své relevantní argumenty, na které nám Evropská komise neodpovídá, a upozorňovat na to, co se může stát. To je naše odpovědnost jako politiků.Kateřina Konečná

„Kvůli smlouvě dojde k oslabení integrovaného přístupu EU k bezpečnosti potravin, chemických látek nebo geneticky modifikovaných organismů. Chceme si udržet standardy, kterých Evropa dosáhla. Unie funguje na principu předběžné opatrnosti, naopak v Kanadě nebo Spojených státech věci řeší, až když se něco semele,“ dodává.

Výhody jen pro velké hráče?

Podle komunistické europoslankyně dohoda nahrává velkým korporacím: „Myslela jsem si, že pravice je o volném obchodu. Přitom součástí dohody je arbitrážní doložka, která pomáhá velkým korporacím na úkor malých a středních podniků. Do arbitráží totiž žádný takový podnik nepůjde, protože na ni prostě nebude mít peníze.“

„Je to jen další z oblíbených strašáků antiglobalizační ideologie, že si to ti velcí budou hrát mezi sebou přes hlavy národních vlád a prostý člověk nebo drobný podnikatel se nedomůže spravedlnosti. Je komické, když se poslankyně za komunistickou stranu pokouší školit pravici v tom, co znamená volný obchod. Arbitrážní spory jsou v dohodě ošetřeny dostatečně, žádné riziko zneužití nehrozí,“ oponuje Zahradil.

autoři: ert , bum
Spustit audio