Obraz české ekonomiky je znepokojující. Rosteme pomalu, říká ekonom Mertlík

1. březen 2017

Ekonomický růst v Česku loni trochu zpomalil. Inflace na 2 % je nejvyšší v Evropské unii, naopak nezaměstnanost máme nejnižší. Není ale dostatek příležitostí pro ženy s malými dětmi a nekvalifikované pracovníky. Výběr DPH se podařilo zlepšit, ale daňový systém je složitý a nákladný. Problémem je i silná byrokracie a korupce. Takové jsou závěry analýzy Evropské komise o stavu české ekonomiky.

„My jsme velmi opatrní věřit vnějším pohledům na Českou republiku, ale řada těch věcí je realitou. Otázkou je, do jaké míry na nich nese vinu i Evropská komise – svými kroky nebo radami,“ říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.


Ekonomika je jako veliký tanker pohybující se určitým směrem a rychlostí, což lze jen pomalu měnit. Vládě se podařilo v ekonomice obnovit ovzduší důvěry – díky tomu se obnovily investice a ekonomické aktivity, domácí i zahraniční. Díky tomu roste hospodářsví, zaměstnanost i mzdy.Pavel Mertlík

„Ta zpráva není pozitivní ani negativní, je to kvalifikovaný analytický pohled na Českou republiku,“ oponuje někdejší ministr financí Pavel Mertlík. „Tempo růstu pokleslo ke 2 % a česká ekonomika se tak pohybuje pod svým potenciálem. Je to důvod ke znepokojení, obraz ekonomiky je nestandardní. Roste pomalu, přitom ale máme nízkou nezaměstnanost – na trhu práce je problém sehnat kvalifikované i nekvalifikované pracovníky,“ upozorňuje.

S tím Josef Středula nesouhlasí: „Je to fikce, kvalifikovaní zaměstnanci se vůbec neshánějí, zejména ze zahraničí se poptávají lidé absolutně bez kvalifikace. Odpovídá to složení naší ekonomiky, které má své kořeny v počátcích transformace – privatizovali jsme bez peněz a tím odstartovali přesun k méně kvalifikované práci.“


Nezaměstnanost máme nízkou, růst dobrý, ale v oblasti mezd a platů jsme na chvostu. Velkým problémem je i manipulace s kurzem koruny, což ovlivňuje výkonnost ekonomiky. Kdybychom naše mzdy přepočítali na reálný kurz, tak jsou někde jinde.Josef Středula

Hledejme lepší investory

Pro Českou republiku by podle něho měla být klíčovým pojmem digitalizace, a to v kombinaci se změnami ve školství a v přístupu k zahraničním investorům. „Musíme hledat takové, kteří zde vytvoří a zanechají nějakou přidanou hodnotu. Včetně relativně vysokých mezd,“ zdůrazňuje Středula.

„Růst mezd byl v loňském roce poměrně silný, přes 4 % nominálně. Ale předtím bylo dlouhé období, kdy reálné mzdy dokonce klesaly. V letech 2012-13 jsme si prošli recesí, kterou jsme si způsobili sami, zatímco naši sousedé rostli. Česká republika nyní toto zpoždění dohání, růst mezd ale vždy musí odpovídat tempu ekonomiky. A v tom jsme dnes na hraně,“ varuje Mertlík.

autoři: rkr , ert
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.