Odmítnutí křesťané z Číny byli podle ministerstva vnitra bezpečnostním rizikem, zjistil Respekt

22. únor 2018

Ministerstvo vnitra zamítlo sedmdesát žádostí čínských křesťanů o azyl, kladně jich vyhodnotilo jen osm. Číňané v žádostech uváděli, že jsou v rodné zemi pronásledováni kvůli své víře. Ministerstvo se k individuálním případům nechce vyjadřovat s odkazem na mezinárodní právo. Podle informací týdeníku Respekt je ale důvodem odmítnutí to, že žadatele považuje za bezpečnostní riziko. Existuje prý obava, že by komunikovali s cizími bezpečnostními složkami.

„Nedokážu posoudit, do jaké míry jde o relevantní riziko,“ připouští komentátor Respektu Ondřej Kundra. Zároveň ale dodává, že čínská rozvědka je spolu s tou ruskou na našem území vůbec nejaktivnější.

Česká republika prý byla vytipována jako země, ve které by se čínští agenti mohli dostat ke strategickým informacím, a to vzhledem k našemu členství v Evropské unii a NATO i vstřícnosti české politické elity v čele s prezidentem Milošem Zemanem vůči Číně.

„Zaujalo mě na tom, že ministerstvo je vůči čínským křesťanům poměrně restriktivní, což ovšem nepozoruji v případě byznysových aktivit čínských skupin s některými českými politiky,“ všímá si Kundra.

Podle ředitelky Sdružení pro integraci a migraci Magdy Faltové je na ministerstvu vnitra, aby posoudilo jednotlivé žadatele. „Musí vysvětlit důvody pro podání žádosti a pokud možno je doložit. Může jít i o informace z tisku nebo ze zpráv o stavu lidských práv a náboženské svobody. Pohovory se dělají opakovaně a výpovědi se porovnávají,“ přibližuje.

Odmítnutí žadatelé mají nyní patnáct dní na odvolání, jejich úspěšnost ale obecně není příliš vysoká. „Žaloba má odkladný účinek až do pravomocného rozhodnutí. Mezitím se na ně stále pohlíží jako na žadatele o azyl,“ uzavírá Faltová.

autor: mmk
Spustit audio