Odvoláním ředitele ministr destabilizoval Českou poštu. Státu chybí vize, tvrdí komentátor

23. únor 2018

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar po dohodě odvolal generálního ředitele České pošty Martina Elkána. Poště podle ministra chybí smysluplná vize fungování podniku. Nové vedení pošty bude mít podle vyjádření resortu za úkol připravit změnu fungování a rozvoje podniku a docílit radikálního zlepšení služeb.

„Nebyl jsem spokojen s fungováním České pošty a z navrhované strategie jsem neměl pocit, že by ji nasměrovala k lepším výsledkům,“ vysvětluje Metnar. Podle něj nebylo na co čekat, protože nápravná opatření se budou projevovat pozvolně.

Metnar necítí žádná omezení, která by měla vyplývat z faktu, že je ministrem v demisi ve vládě bez důvěry. „Bez ohledu na politickou příslušnost se snažím chovat jako řádný hospodář. Dobré nejsou ani pracovní podmínky zaměstnanců a je třeba věci zlepšovat,“ doplňuje.


Ministr Metnar poštu destabilizoval. Doufejme, že pošta úplně nevykolejí a podaří se mu ji dostat aspoň do stavu před jeho nástupem.Petr Holub

Nový generální ředitel by měl vzejít z otevřeného výběrového řízení, znám by měl být nejpozději do dvou měsíců. Metnar od něj bude požadovat jasnou strategii rozvoje pošty na straně zákazníků i zaměstnanců.

Podle komentátora serveru Echo24 Petra Holuba je ale problém právě v tom, že stát nemá dlouhodobou vizi. „Ministr Metnar jako by se vracel do dob, kdy začínala liberalizace poštovního trhu. Říká, že by se Česká pošta měla zbavit nejméně výnosných poboček a služeb, ale to není žádná vize,“ upozorňuje.

Odvolaný ředitel Elkán podle Holuba řídil poštu v přelomovém období a měl řadu těžkých úkolů, které dokázal zvládnout. „Převzal poštu v době, kdy začínala liberalizace trhu a předpokládalo se, že se zruší pozice státního poštovního operátora zajišťujícího základní infrastrukturu. K tomu ale nedošlo, protože soukromí operátoři se zaměřili na výnosné služby. O každodenní doručování dopisů se nezajímali,“ podotýká.

autoři: vlk , rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.