Okolí by je považovalo za hrdiny. V odchodu na rodičovskou ale otcům brání peníze i matky, ukázal průzkum

19. červen 2017

Na rodičovskou dovolenou v České republice odcházejí jen dvě procenta otců. Jejich podíl se zvyšuje jen pomalu a nepatrně, za patnáct let o jediný procentní bod. Jak ukázal průzkum Ligy otevřených mužů, přestože o rodičovské uvažuje třeba i více mužů, neudělají to z důvodu finanční nevýhodnosti pro rodinu. Rozdíl v platech mezi pohlavími totiž v Česku činí dvaadvacet procent.

S tím souhlasí i viceprezidentka Hospodářské komory ČR Irena Bartoňová Pálková. „Stát by se měl o rodinu postarat tak, aby se neocitla v existenčním problému, jestliže jeden z rodičů zůstane na mateřské. Teď je všechno na rodině," říká.


Poloviční pracovní úvazky jsou pro firmy výhodné, protože ve všech oborech je nedostatek pracovních sil.Irena Bartoňová Pálková

Nejde přitom jen o peníze, mnoho matek na mateřské by během ní chtělo pracovat. Také proto, aby se mohly do práce opět vrátit. „K tomu musí stát vytvořit podmínky pro flexibilní zaměstnávání. Ale zákoník práce, jak je nyní navržen v novele, směřuje zcela opačným směrem,“ dodává Pálková.

Příkladem je podle ní třeba větší regulace práce z domova. Stát by ale také měl přijít s alternativou ke klasickým školkám. Rodiče totiž mnohdy nemají nikoho, ke komu by mohli dítě dát, třeba aby si odpočinuli. To v západní Evropě řeší malé dětské skupiny, kdy žena na mateřské hlídá třeba další dvě děti a dostává příspěvek od státu.

Pod tlakem stereotypů

Odchod otců na rodičovskou dovolenou si podle Lukáše Talpy z Ligy otevřených mužů mnohdy nepřejí samy matky. „Není to vždy jen o financích, roli hrají i stereotypy ve společnosti. Ženy bývají vnímané jako krkavčí matky, pokud upřednostní kariéru před péčí o dítě. Naopak muže na rodičovské okolí podle našeho průzkumu považuje za hrdiny," říká Talpa.


Podle nás by si muži měli rodičovskou vyzkoušet aspoň na tři měsíce. Ale nefandíme tomu, aby to bylo už v prvním roce věku dítěte. Tam je důležitější matka.Lukáš Talpa

Talpa připouští, že ženy si mateřství chtějí užít, zvlášť pokud ho odloží až po třicítce. „Sdílení péče by ale bylo mnohem větší, pokud by fungovala osvěta o důležitosti otce ve výchově dítěte. Oběma pomůže, pokud si na čas vymění role.“

A jaké jsou podle něho výhody, pokud se o dítě stará primárně otec? „Muži bývají hravější a některé věci tolik neřeší, nechávají dětem větší prostor pro dobrodružství. Dítě tak poznává jiný přístup k výchově, které pak jako dospělý může předat i svým dětem,“ uzavírá Talpa.

autor: rkr
Spustit audio