Oldřich Bureš: Z hlediska zpravodajských služeb je nejlepší, když se o nich nemluví

10. březen 2016

Otazníky kolem takzvané libanonské kauzy dál zůstávají.

Roli člena vojenského zpravodajství Martina Psíka, který byl v pětici Čechů zadržených v údolí Bikáa, dnes budou řešit poslanci ze sněmovního branného výboru. Jejich jednání ale bude uzavřené a veřejnost tak dál může jen spekulovat, co se vlastně stalo.

Karel Randák, bývalý náčelník civilní zpravodajské služby, ve vysílání Českého rozhlasu Plus říká, že je těžké spekulovat, jaký dopad bude mít kauza na vojenské zpravodajství.

Čtěte také

„Dopad vidím v tom, že vojenské zpravodajství bude minimálně v nejbližší budoucnosti výrazně opatrnější v plánování svých akcí a možná, že i některé akce, které byly připraveny, budou zrušeny,“ rozvádí Randák. Podle jeho názoru je třeba vyšetřit, jak k celé kauze došlo, ale k personálním změnám nejspíš nedojde.


Pětice Čechů loni v červenci zmizela v Libanonu. Zpráva o tom, že jsou na svobodě a v pořádku v rukou tamních bezpečnostních složek, přišla z Bejrútu v únoru. Pár hodin po návratu unesených Čechů byl propuštěn z pankrácké věznice údajný obchodník se zbraněmi Alí Fajád, o jehož vydání žádaly Spojené státy. Některá media píší o tom, že Češi padli do předem připravené léčky ze strany libanonské tajné služby. Prostředník podle médií nabízel informace o Čechovi uneseném o několik měsíců dříve v Libyi. Zatímco česká civilní rozvědka nabídku považovala za past, vojenské zpravodajství poslalo do Libanonu Martina Psíka. Údajnou výměnu Fajáda za pětici Čechů nepřímo potvrdil ministr obrany Martin Stropnický. Fajád byl v Česku držen ve vazbě od dubna 2014 a byl obviněn ze spolupráce s teroristy.

Dopad nebude pozitivní ani na vztahy mezi Spojenými státy a Českou republikou, zejména v oblasti spolupráce v trestních věcech, ale i v oblasti zpravodajství, předpokládá Oldřich Bureš, vedoucí Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií a vedoucí Centra pro bezpečnostní studia na Metropolitní univerzitě. Negativní vliv na obchodní vztahy by ale nečekal.

Věci nepřispívá ani mediální kampaň kolem kauzy. „Z hlediska zpravodajských služeb je nejlepší, když se o nich nemluví. To znamená: když konají, co mají, a neví se v podstatě, co konají, tak je to z jejich strany úspěch,“ shrnuje Bureš.

Z úst Karla Randáka zní i kritika vůči politikům, kteří se ke kauze vyjadřovali: „Není záhodno poslouchat lidi, kteří hovoří o něčem, čemu vůbec nerozumí.“

Podle Randáka bude třeba vyšetřit roli advokáta Alího Fajáda Jana Švarce – říká, že jeho postava je kruciálním bodem celého případu a zaslouží si mimořádnou pozornost. Právě on údajně inicioval cestu, která vedla k zadržení Čechů v Libanonu.

Celý rozhovor s Karlem Randákem a Oldřichem Burešem si poslechněte v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: msp , jpr
Spustit audio