Palestinci si vykládají ústupek Izraele na Chrámové hoře jako vítězství

28. červenec 2017

Po dvou týdnech protestů se věřící vrátí ve velkých počtech do jeruzalémské mešity al-Aksá. Páteční velká modlitba by se tak mohla stát tečkou za násilnými nepokoji. Izraelská policie je přesto ve střehu.

Policie se připravuje na další případné střety kolem jeruzalémské Chrámové hory. Muslimské protesty byly namířeny proti instalaci bezpečnostních rámů. Ty byly ale ve čtvrtek odstraněny, což Palestinci oslavují jako velké vítězství.

Blízkovýchodní zpravodaj Českého Rozhlasu, Štěpán Macháček, předpokládá, že se situace postupně zklidní, ale podle jeho slov to tak být nutně nemusí. „Také proto zůstává přítomnost izraelské policie ve starém městě posílena.“ Přestože Palestinci dosáhli splnění svých požadavků ještě mnohem dřív, než sami čekali, pouhé „dva týdny“ protestů by prý mohly být pro některé frustrované palestinské skupiny příliš krátké.


Myslím si, že jde o to, aby ta situace byla řešena citlivě. Jeruzalém vždycky bude výbušné místo. Je nejposvátnějším místem pro tři náboženství a jakýkoli krok je sledován prakticky po celém světě a to tu situaci činí kritickou vždycky když tam dojde k nějakým nepokojům nebo změně.Irena Kalhousová k možné eskalaci problému v náboženskou válku

Původní přijetí bezpečnostních opatření bylo podle Štěpána Macháčka vynucenou reakcí na útok ze 14. července, kdy izraelští Arabové zastřelili dva izraelské policisty, a to zbraněmi schovanými právě v mešitě al-Aksá. Benjamin Netanjahu těmito opatřeními údajně ustoupil svým, pravicovějším koaličním partnerům i přesto, že jej od nich odrazovali poradci z bezpečnosti a armády. Následný ústupek od těchto bezpečnostních nařízení si však teď Palestinci „vykládají tak, že svými protesty a nepokoji můžou dosáhnout toho, čeho chtějí, což zřejmě není ten výsledek, který si izraelská vláda původně přála,“ říká Štěpán Macháček.

Podle Ireny Kalhousové, blízkovýchodní analytičky z The London School of Economics and Political Science jsou sice v tuto chvíli v celém sporu vítězi Palestinci, z dlouhodobého hlediska si ale myslí, že Benjamin Netanjahu najde způsob odpovědi.

Izrael ale řeší i další palčivé problémy. Poté, co člen ochranky izraelské ambasády v jordánském Ammánu v neděli zastřelil dva Jordánce, jsou izraelsko-jordánské vztahy na bodu mrazu.

„Zvláště poté, co Jordánsko pustilo střelce zpátky do Izraele a izraelský premiér ho uvítal jako hrdinu,“ vysvětluje blízkovýchodní zpravodaj a dodává, že jordánský král Abdalláh to označil za velice provokativní. Jordánská vláda proto rozhodla, že dokud nezačne požadované vyšetřování člena ochranky, nedovolí izraelskému velvyslanci aby se vrátil zpět do Jordánska (více čtěte zde).

autoři: rkr , Michael Rozsypal
Spustit audio