Pamlskovou vyhlášku bych zrušila. Pomůže jen osvěta v rodině, říká ředitelka školy

11. leden 2018

Před rokem začala platit takzvaná pamlsková vyhláška, která zakazuje na základních školách a prvních stupních víceletých gymnázií nabízet v bufetech a automatech nezdravé potraviny. Zavedení vyhlášky kritizovali ředitelé škol, vznikla také petice, kterou podepsaly na tři tisícovky lidí. Současný ministr školství Robert Plaga z hnutí ANO avizoval, že pamlskovou vyhlášku zmírní. „Jsme pod tlakem rodičů. Omezování vyhláškou je trochu nadbytečné,” říká Hana Stýblová, prezidentka rady Asociace ředitelů základních škol.

Záměr ministra Plagy, který považuje vyhlášku za zbytečně přísnou, Stýblová vítá. „Školy se v poslední době stávají v rukou politiků institucemi, které mají napravovat vše, co je ve společnosti špatně. Zapomněli jsme, že velký vliv na stravování dětí mají rodiče,” myslí si.


Musíme se snažit změnit prostředí venku, protože škola to zvládá. Hana Stýblová

„I v době před pamlskovou vyhláškou jsme děti učili, co je zdravá výživa, jak se stravovat. Školní jídelny i bufety nenabízely potraviny, které by byly pro děti nezdravé. Sama vyhláška byla trochu špatná, už od začátku se hledaly výjimky, protože se z toho vypustily střední školy. Zapomnělo se, že naše děti chodí na akce, jako jsou kina nebo sportovní turnaje. Tam to nikdo neomezuje,” upozorňuje prezidentka.

„Pokud chceme omezovat stravování dětí, měli by politici jít tvrdě i po výrobcích, řešit normy a reklamu, kterou děti sledují dnes a denně. Děti si sice v bufetu koupí zdravou svačinu, ale vyjdou ze školy a život je úplně o něčem jiném,” říká.

Nová generace rodičů

Ovoce

Měla by se tedy pamlsková vyhláška zrušit nebo upravit? „Kdyby bylo na mně, asi bych ji úplně zrušila. Na jednu stranu se snažíme prokázat, že jíme zdravě, ale dítě, pokud má návyky z rodiny, vám spotřební koš během dne naruší,” odpovídá ředitelka ředitelka ZŠ a MŠ Plzeň-Božkov.

Podle Stýblové přichází v posledních letech generace rodičů, která si uvědomuje, že je zdravá strava podstatná. „Jsme pod tlakem rodičů, když otevřeme colu a brambůrky, tak rodič své dítě buď odhlásí, nebo se bude přes Školskou radu snažit, abychom nabídku změnili. Omezování vyhláškou je trochu nadbytečné,” myslí si.

„Ve škole vychováváme a vzděláváme děti k tomu, aby se stravovaly a žily zdravě. Je to celé o osvětě, která bude zacílená na celou rodinu. Škola není sterilní prostředí. Musíme se snažit změnit prostředí venku, protože škola to zvládá,” tvrdí prezidentka rady Asociace ředitelů základních škol.

autor: bum
Spustit audio