Papež do Moskvy jen tak nedorazí. Vliv pravoslavné církve na politiku v Rusku roste

23. srpen 2017

Papež František by mohl v budoucnu zamířit do Moskvy. Řekl to vatikánský státní sekretář, kardinál Pietro Parolin. Podle něj je ale třeba víc času na přípravu návštěvy. Parolin včera jednal se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem, naplánované má i setkání s patriarchou pravoslavné církve Kirillem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Papež v Rusku ještě nikdy nebyl,” říká Jan Šíra z katedry ruských a východoevropských studií pražské Fakulty sociálních věd.

Podle Šíry se k návštěvě papeže v ruské meotropoli neschyluje. „Nemám takové indikace. Může se jednat o určitý šum, daný interpretací velice obecných a zdvořilostních frází, které návštěvu na podobně vysoké úrovni standardně doprovázejí,” říká.

Loňský průlom


Papež ještě nikdy v Rusku nebyl, za celou dobu existence jak římskokatolické církve, tak Ruska samotného. Jan Šíra

Důvodů, proč papež František na návštěvu do Moskvy nejspíše nedorazí, je podle hosta několik. „Existuje řada sporných otázek, ať už po linii Moskva - Vatikán, tak po linii ruská pravoslavná církev - katolická církev,” vysvětluje.

„Papež ještě nikdy v Rusku nebyl, za celou dobu existence jak římskokatolické církve, tak Ruska samotného. Loni došlo k velkému průlomu, když proběhlo vůbec první setkání mezi nejvyššími představiteli obou církví. To je zatím maximum, sporných otázek zůstává stále celá řada.”

Třecí plochy

Pravoslavná církev se staví velice kriticky k některým aktivitám katolíků v Rusku. „Vatikán je obviňován z proselytismu, velkým problémovým bodem je otázka majetku ruské pravoslavné církve na Ukrajině,” zmiňuje Šíra.

„Na Ukrajině došlo k rozkolu pravoslaví, část obce se hlásí k uniatství, což je církev, ke které se v Rusku stavějí jako k odpadlíkům. Uznává nadřazenost Vatikánu, což je vnímáno jako útok na základy samotného pravoslaví,” vysvětluje host.

Logo

Ani špičky nejdominantnějšího náboženství v Rusku tak nejsou nakloněné návštěvě z Vatikánu. „Už z dřívějších vyjádření jasně vyplynulo, že by návštěva nemusela vést k uhlazení třecích ploch, ale že by mohla některé otázky naopak více zvýraznit.”

Ruský svět

Jaký vliv má pravoslavná církev na chod Ruska? „Ten vliv v posledních letech permanentně roste. Ruská pravoslavná církev je používána jako poměrně účinný nástroj na prosazování státní politiky. Víme o tom, že je církev zapojena i do některých represí vládnoucího režimu vůči občanské společnosti nebo disentu obecně,” odpovídá Šíra.


Ruská pravoslavná církev je velice důležitým propagátorem těch takzvaných tradičních, sociálně-konzervativních hodnot. Jan Šíra

„Měli jsme tu například záležitost s odsouzením Pussy Riot. Ruská pravoslavná církev je velice důležitým propagátorem takzvaných tradičních, sociálně-konzervativních hodnot. Toho může vládnoucí režim využít ve svojí politice vůči sexuálním menšinám,” podotýká host.

„Ruská pravoslavná církev je také důležitým propagátorem konceptu ruského světa, podrývajícího národní narativ ostatních zemí v ruském sousedství, které spadají do jejího kanonického území,” dodává Šíra.

autor: bid
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.