Papež nemá navštěvovat cizí chrámy, islám hlásá násilí, dialog není možný, říká v duelu katolík Pospíšil

20. leden 2016

Papež František se opakovaně zastává uprchlíků, vyzývá k mezináboženskému dialogu a říká, že by se nemělo rozlišovat mezi ekonomickými a válečnými uprchlíky. Pomoc si podle něj zaslouží všichni. Italští muslimové ho pozvali do římské mešity.

„Myslím si, že vůbec není šťastné, když papež navštěvuje chrámy jiných náboženství. Protože z hlediska katolické víry jsou ty chrámy určené modloslužbě, a tudíž by se jim měl papež spíš vyhýbat. Jakýkoli katolík.“ odpovídá Ignác Pospíšil v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

„Já v tom rozhodně žádný problém nevidím. Stejně tak Jan Pavel II navštívil mešitu v Sýrii, navštívil v roce 1986 římskou synagogou. Jsou to znamení, že chce současný papež vést seriózní dialog s jinými náboženstvími,“ reaguje na to Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd.

„Je třeba rozlišovat. Zatímco dialog mezi věřícími je smysluplný a dobrý, tak si myslím, že dialog mezi náboženstvími je nesmysl,“ myslí si Pospíšil.

„Naopak. v současné době je potřeba dialog vést, aby se zabránilo nárůstu fundamentalismu, jak vyzývá papež, aby se zdůraznilo, že náboženství neznamená násilí. Je to výzva pro muslimské představitele, aby vysvětlili, že islám není o násilí,“ odpovídá na to Šebek.

Komu by se mělo pomáhat?

„Islám je o násilí, násilí hlásá a předepisuje v určitých situacích. Mohamed sám šířil víru zbraní a doporučoval to svým věřícím. A muslim, který říká, že Islám není o násilí, tak buď lže, nebo nebere Mohameda dostatečně vážně,“ reprezentuje své vyhraněné stanovisko Ignác Pospíšil.

„To je zjednodušený pohled, který se ozývá z prostředí konzervativního fundamentalismu. Naopak mnozí muslimští duchovní hovoří o tom, že také Islám má nenásilný charakter, a toto je potřeba šířit mezi lidmi,“ oponuje Šebek.

historik Jaroslav Šebek

„Katolíci by měli pomáhat těm, kteří to nutně potřebují, což jsou z hlediska současných krizí zejména křesťané a jezídové, protože muslimové mohou najít pomoc v okolních muslimských zemích snáz než křesťané,“ konstatuje Pospíšil.

Na závěr Pospíšil hodnotí výroky papeže Františka o pomoci ekonomickým migrantům: „Ekonomický uprchlík není přímo ohrožen na životě, nepotřebuje zásadní pomoc. Jestliže se sem přiřítí davy mladých mužů, mají značkové oblečení, a evidentně si zaplatili několikasettisícové částky, tak pomoc nepotřebují,“ vyjádřil svůj názor Pospíšil.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v záznamu Českého rozhlasu Plus.

______________________________________________

Ignác Josef Tomáš Pospíšil je internetový publicista a pro-life aktivista, vydavatel a šéfredaktor internetového časopisu Duše a hvězdy a spoluzakladatel Katopedie.

Doc. Mgr. Jaroslav Šebek, Ph.D. je český historik, pracovník Historického ústavu AV ČR Praha, zaměřující se na dějiny českých zemí 20. století

autoři: bur , bar
Spustit audio