Po brexitu možná czexit. Čekal by Evropu dominový efekt?

22. červen 2016

Ve spojitosti s brexitem a s debatami o vystoupení z Unie v dalších členských státech už v minulosti padlo také jméno České republiky. Zmínil ji v této souvislosti i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

„Pokud se Britové rozhodnou odejít z Evropské unie, určitě to spustí v dalších členských státech přinejmenším debaty o uspořádání takového referenda, ať už o nexitu v Nizozemsku, o czexitu v České republice a podobně," je přesvědčený přední francouzský odborník na Evropskou unii Christian Lequesne.


V seriálu Desatero otázek a odpovědí mapujeme, co by mohl případný brexit způsobit. Sledujte to s námi na speciálním webu Českého rozhlasu.

Neočekává přitom, že by se další referenda o vystoupení z Unie konala hned po tom britském. Snahu o jejich vyvolání předpokládá hlavně ve státech, kde mají silnou pozici euroskeptické strany.

Christian Lequesne, který má jako hostující profesor na Univerzitě Karlově bohaté zkušenosti s českým prostředím, dodává: „Také u vás se velmi pravděpodobně rozpoutá debata o referendu o členství v Unii. Prosazovat ji budou hlavně čeští euroskeptici. Nevěřím ale tomu, že by ji Češi i přes svůj kritický postoj k Evropské unii chtěli opustit."

Stejně to vidí i čeští představitelé. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD na konferenci Prague European Summit odmítl, že by po brexitu mohl přijít czexit. Podobně jako evropští experti ale předpokládá, že hlasování o brexitu nemusí být posledním referendem tohoto druhu v Evropské unii.

Také podle Stevena Blockmanse z bruselského Centra pro výzkum evropské politiky bude případný brexit živou vodou pro euroskeptiky v ostatních členských státech a pro jejich kampaň za vystoupení z unie: „Pokud v Británii zvítězí odpůrci Unie, přelije se to i do dalších členských zemí. První náznaky toho jsme už mohli vidět u některých euroskeptických stran, například ve Francii u Marine Le Penové, která otevřeně volá po referendu o členství v Unii."


Nevylučuji, že se podobné referendum nebude konat v jedné nebo dvou dalších zemích v příštích dvou až třech letech. Které to budou, je ale těžké říct. Určitě se debata o takovém referendu povede ve Francii, zejména pokud paní Le Penová zaznamená v prezidentských volbách v květnu 2017 dobrý výsledek.CHRISTIAN LEQUESNE

Mezi zeměmi, které by se mohly britským referendem inspirovat, experti často uvádějí také Švédsko. Skandinávský stát patří k nejbližším spojencům Británie v Evropské unii a stejně jako Spojené království stojí mimo eurozónu.

Nedávný průzkum ukázal, že v případě odchodu Británie z Evropské unie by si většina Švédů přála udělat totéž. Tamní politologové to ale nepředpokládají.

Patří k nim i Björn Fägersten ze stockholmského Institutu mezinárodních vztahů: „Nedomnívám se, že by v blízké době hrozil švédských odchod z Evropské unie. V našem parlamentu je stále silná podpora pro členství. Neočekávám proto ani, že by se po brexitu u nás konalo podobné referendum."

autoři: fin , per
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.