Po Černém pátku je tu Dárcovské úterý. Podpořte Lékaře bez hranic

29. listopad 2016

Díky Black Friday, tedy Černému pátku, který v mnoha obchodech trval celý víkend, možná nejeden z nás ušetřil nějaké peníze. Co takhle je teď naopak někomu věnovat? Ideální příležitost je právě dnes. Je totiž Dárcovské úterý, ke kterému se připojila i česká pobočka humanitární organizace Lékaři bez hranic.

Takzvané Giving Tuesday vzniklo před pěti lety ve Spojených státech a jen loni se do Dárcovského úterý zapojilo na 45 tisíc organizací z více než 70 zemí světa. A tentokrát se premiérově přidává také česká pobočka humanitární organizace Lékaři bez hranic, jak potvrzuje její ředitel Pavel Gruber.


V zásadě jsme se inspirovali u našich kolegů v zahraničí. Ta myšlenka nám přijde zajímavá a nosná, že jako reakce na to slavné Black Friday, které je symbolem komerce a nákupů, následuje nedlouho poté den, kdy lidé naopak mohou podpořit dobrou věc, dobré myšlenky a organizace, které pomáhají. PAVEL GRUBER

V rámci Dárcovského úterý by u nás Lékaři bez hranic chtěli vybrat 100 tisíc korun, přičemž textilní firma TextilEco tuto částku zdvojnásobí a všechny vybrané peníze pak poputují do Nigérie, kde budou pomáhat řešit humanitární katastrofu, která podle Grubera probíhá za nezájmu celého světa.

„Mluvíme zhruba o 2,5 milionech lidí, kteří jsou na útěku. Celý konflikt začal v roce 2009, kdy hnutí Boko Haram začalo obsazovat velká území. Nyní ho nigerijská armáda vytlačuje a my zjišťujeme, že situace je opravdu katastrofální,“ popisuje Pavel Gruber.

Zvláštní dárcovská výzva Lékařů bez hranic dnes večer vyvrcholí na tzp. Mapathonu, který je součástí projektu Missing Maps. A jak už název napovídá, tak je to hledání map, přesněji mapování neznámých míst. Právě v rozvojových zemích totiž častokrát není jasné, kde všude bydlí lidé.

Pomáhat jiným je možné různými způsoby. Můžete kreslit satelitní mapu anebo v rámci dnešního Giving Tuesday přispět Lékařům bez hranic finančně.

autoři: evk , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.