Pokuta až 30 tisíc při cestě na houby. Nepřijatelné, odmítá novelu Pitek (SZ)

30. březen 2016

Za vstup do lesa během zákazu by v budoucnu mohla hrozit pokuta až 30 tisíc. Stát chce v novele zákona zvýšit pravomoci myslivcům. Budou chtít uzavřít krajinu? Jak by se v případě přijetí novely zákona změnily pravomoci myslivců?

Za porušení zákazu vstupu do lesa by v budoucnu mohli turisté nebo houbaři platit vyšší pokuty než teď. Uvažuje o tom ministerstvo zemědělství. V krajním případě - třeba v době honu nebo kvůli ohrožení mláďat - by je mohla neukázněnost přijít až na třicet tisíc korun. A to i tehdy, když lesem vede oficiální cyklostezka nebo cesta na místní hrad.

To vše by mohla přinést novela mysliveckého zákona. Mimochodem, každý obyvatel Česka vyrazí v průměru dvacetkrát ročně do lesa. A s rostoucí oblibou pobytu v přírodě přibývá konfliktů mezi myslivci a veřejností. Ministerstvo zemědělství se jim takto proto rozhodlo předejít.

Proč by myslivci měli získat nové a větší pravomoci?

„Oni vlastně nezískávají nové pravomoci, ale novela zákona navrhuje a aktualizuje horní výši sazby pro pokutu při porušení zákazu,“ říká Martin Žižka, ředitel odboru Státní správy lesů.


„Pokud návrh zákona projde, tak se stane to, že vydají klidně třeba od 15. května, kdy se začínají lovit srnci, až třeba do konce roku, tak vydají zákaz vstupu do honitby. Což bude znamenat, že třeba přes léto lidé přijedou na chalupy a nebudou moci jít třeba na houby do lesa a na louky, mimo vlastníky pozemků,“ uvádí Pitek.

„Myslivecké organizace a uživatelé honiteb už mají tak vysoké pravomoci a ten návrh novely zákona, který předložilo ministerstvo zemědělství, tento stav ještě umocňuje,“ říká k tématu Daniel Pitek, soukromý zemědělec a člen předsednictva Strany zelených.
Podle něj privilegia, která myslivci mají, jsou přežitkem z doby socialismu, kdy byla myslivost více podporovaná. „Jasně odmítáme celý návrh novely zákona o myslivosti, protože ta společenská poptávka, která tu byla na změnu zákona, tak byla právě tak, aby se snížily pravomoci uživatelů honiteb a umožnil se větší přístup ke kontrole myslivosti.“

Jako příklad uvádí Pitek myslivecké stráže, které by měly vykonávat dozor. Pokud návrh novely zákona projde, vidí v jejich službě podjatost, protože jsou zpravidla součástí mysliveckých spolků. Podle Pitky by ale stráže měly mít dozorčí funkci a být nezávislé.

„Žádný zákaz nevydávají myslivci, ale ten zákaz vydává úřad,“ zdůrazňuje Žižka. Nepředpokládá, že by mělo dojít například k zákazu vstupu do lesa na delší dobu.

Pro případ možné podjatosti a řešení problému, kdy by mohlo docházet ke zneužití nového zákona, uvádí Žižka, že by správní jednání bylo přemístěno k jiné obci s rozšířenou působností, čímž by se problém vyřešil.

Více na toto téma v duelu obou hostů Českého rozhlasu Plus.

autoři: bur , bar
Spustit audio