Politici, celebrity, osobnosti. Kdo podporuje Clintonovou a kdo Trumpa?

7. listopad 2016

Pokud by o výsledku prezidentských voleb v USA rozhodovala schopnost kandidátů obstarat peníze na kampaň, ostříleného byznysmena Donalda Trumpa by Hillary Clintonová na hlavu porazila. Ona a její tým dokázali získat skoro dvakrát tolik, než její vyzyvatel. Kdo podporoval koho z kandidátů a čí podporu naopak ztratili?

Hillary Clintonová a její tým

„Nominovali jste toho pravého. Když jsem byl prezidentem já, pracoval jsem tvrdě, abychom se všichni mohli těšit míru a prosperitě. Abychom stvořili Ameriku, kde nikdo není neviditelný. Ale teď, právě teď je tím pravým člověkem pro prezidentský úřad Hillary. Lepšího člověka pro změnu neznám,“ uvedl na jednom z mítinků manžel Hillary Clintonové Bill, někdejší prezident Spojených států.


Hillary se na debaty připravuje velmi zodpovědně. Je pro ni důležité naslouchat lidem. Zastává politiku, která bude ku prospěchu všem, nejen bohatým. Není to jednoduché. Donald Trump na ni stále útočí, takže se nemůže soustředit jen na pozitivní politiku. JOHN PODESTA

Ten patří k hlavním podporovatelům a tahounům předvolební kampaně Clintonové. Šéf její volební kampaně je John Podesta - politický matador s česky znějícím příjmením, který však uvádí řecké a italské předky. Podesta řídí tým sedmi set lidí, kteří v kampani pro kandidátku pracují. Skoro desetkrát víc lidí, než pro Donalda Trumpa.

Za Hilary Clintonou stojí řada americký osobností. Tou možná nejpřekvapivější je někdejší americký prezident George Bush starší. Ten se nechal slyšet, že i on ji bude volit. Hlas slíbily i mnohé celebrity, osobitým a poněkud vulgárním způsobem se k Hillary přihlásila třeba zpěvačka Madonna. Mezi další podporovatele se řadí třeba George Clooney nebo zpěvačka Lady Gaga. Pokud Hilary Clintonová ve volbách zvítězí, jako viceprezident s ní do Bílého domu přijde senátor za stát Virginie Tim Kaine.

Tým Donalda Trumpa

V čele Tumpova týmu stojí Stephen Bannon, byznysman a mediální magnát. Muž, který dosud neměl žádné politické zkušenosti, zato vzbuzuje mnohé kontroverze – byl obviňován z domácího násilí, z antisemitských výroků i slovních výpadů proti homosexuálům. Během kampaně s médii nemluvil.


Nepovažuji se za politicky vyhraněného člověka, nejsem ani demokratka ani republikánka. Volím toho, o kom si myslím, že bude prospěšný naší zemi. Někdy je to těžká volba, tentokrát ne. Jako hrdá dcera vám mohu říci, že Donald Trump je tady, aby z Ameriky znovu udělal skvělou zemi. IVANKA TRUMPOVÁ

V průběhu volební kampaně Donald Trump své příznivce spíše ztrácel, než získával. Zejména po skandálu se sexistickými výroky se od něj distancovali mnozí vlivní republikáni, včetně senátora Johna McCaina nebo rodinného klanu Bushových. Z vlivných politických osobností zůstal někdejší ministr obrany Donald Rumsfeld. Tábor Donalda Trumpa neopustil ani jeho osobní přítel, někdejší starosta New Yorku Rudy Giuliani.

Z celebrit, které podporují Donalda Trumpa je nejznámější herec Sylvester Stallone. Ostatní jména jsou známá především ve Spojených státech, jako třeba Hulk Hogan, wrestler, který se Trumpovi, nejspíš v nadsázce, nabídl na post viceprezidenta. Přes všechny Trumpovy peripetie přešel i jeho hlavní mecenáš, miliardář Robert Mercer. Z větší části si ale prezidentskou kampaň financoval Donald Trump ze svých peněz.

autoři: jma , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.