Poslanci ČSSD se na vstupu do vlády neshodnou, senátoři jsou jako jeden muž proti, říká komentátor

23. březen 2018

Hnutí ANO a sociální demokracie pokračují v dalším vyjednávání o možné menšinové vládě. V řadě oblastí ale vyjednavači stále nenašli shodu, ČSSD požaduje zavedení daňové progrese pro fyzické osoby nebo sektorovou daň, což ANO odmítá. Rozpory jsou i ohledně sociálních dávek nebo důchodů. Obě strany prý ale cítí vůli k hledání programového kompromisu a na většině bodů se shodují.

„Pokud během týdne dokázali dojednat šestnáct tematických kapitol, tak by to byla opravdu velká vůle. Nevíme ale, co ty strany skutečně dojednaly a jaká témata si budou chtít vytknout jako vládní priority,“ upozorňuje komentátor Deníku Referendum Patrik Eichler.


Většina poslanců ČSSD podporuje vstup do vlády, ale senátoři jsou jako jeden muž proti.Patrik Eichler

Připomíná, že před čtyřmi lety byly výsledky vyjednávání oznamovány průběžně, dnes jsou ale zastřena tajemstvím. „Že bude problém v daňové politice, to jsme věděli už před třemi měsíci. Nevíme ale, co spolu vyjednavači konkrétně diskutují,“ dodává.

Pokud se strany nakonec dohodnou, bude vše muset schválit ještě sjezd sociální demokracie a nejspíš i vnitrostranické referendum. O důvěře vládě ale budou hlasovat poslanci a mezi nimi podle Eichlera nepanuje jednoznačná shoda.

Nic na tom prý nezmění ani odchod Bohuslava Sobotky, který podle svého vyjádření končí z osobních a rodinných důvodů. Uvedl také, že ve vnitrostranickém referendu chce hlasovat proti vstupu ČSSD do vlády s ANO.

Není ale důvodem Sobotkova odstoupení právě to, že jeho názor je v poslaneckém klubu výrazně menšinový? „Hledal bych za tím spíše osobní důvody. Nebo nechce vést politické konflikty v klubu, které považuje za malicherné,“ soudí Eichler a připomíná, že ani nastupující Roman Sklenák není žádným velkým zastáncem vstupu do vlády.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.