Práce během svátků: Laudát (TOP 09) souhlasí, Bublan (ČSSD) je proti

2. březen 2016

Pozornost poslanců se dnes znovu stočí k omezení otevírací doby velkých obchodních řetězců vůbec. O senátním návrhu jednali už několikrát. Omezil by zákaz prodeje o svátcích rovné podmínky podnikání?

„Je to částečná regulace, nechceme kopírovat úplně zvyky nebo nařízení, která mají v sousedních státech, kde je zavřeno každou neděli a každý svátek. Vyšli jsme vstříc především odborům, které požadovaly, aby lidé měli alespoň některé dny v roce volno, aby nemuseli do práce a trávit své sváteční dny někde u pokladny nebo ve skladech,“ říká iniciátor zákona a senátor za ČSSD František Bublan.

Podle senátora Bublana rozšíření na sedm svátků v roce nebude velkým zásahem do české ekonomiky, ani do ekonomiky obchodů.


Chceme, aby si občané mohli vybrat, jestli o těchto svátcích vyznávají církevní svátky nebo jiné svátky; jak si upořádají svůj den nebo jestli si jedou nakupit,“ říká Laudát s tím, že chápe prodavačky a studenty, kteří si díky svátkům přilepšují na příplatcích, a upozorňuje na to, že mohou o tento přivýdělek přijít.


Co se týče prodavaček – ono to zase není tak úplně pravda, že za to mají nějaké velké příplatky. Prodavačky si za to často musejí vybírat náhradní volno, to už záleží, jak si to supermarket zařídí,“ reaguje na to Bublan.


O senátním návrhu poslanci jednali už několikrát. Loni v říjnu ho v prvním čtení odsouhlasili, přestože pravicová opozice byla proti. Velké obchody by podle návrhu měly mít zavřeno například na Nový rok nebo na velikonoční či vánoční svátky. Některé řetězce to ale už teď dělají. Omezení by se neměla vztahovat na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních nebo třeba čerpací stanice.

„Ona to nejsou jen velká obchodní centra – týká se to všech obchodů, které mají 200 metrů čtverečních prodejní plochu. Často i na těchto plochách jsou subdodavatelé a malé krámky. Zavádí to zbytečnou a neuvěřitelnou regulaci – myslím si, že na vládu padají podstatně větší průšvihy, které je třeba řešit. Sociální demokracie odvádí pozornost jiným směrem na zcela nepodstatné věci,“ oponuje František Laudát z TOP 09.

Laudát uvádí, že momentálně malé obchody, kterým se nevyplatí o svátcích mít otevřeno, mohou jednoduše zavřít, ale není třeba jim to nařizovat.

Nechte lidi, ať si zvolí způsob života

„TOP 09 bude jednomyslně proti. Skutečně odmítáme, aby nějaké odbory regulovaly a rozhodovaly o tom, co lidé o svátcích budou dělat, odmítáme, aby odbory rozhodovaly o tom, jak lidé budou podnikat. Škodlivost odborů je všeobecně známá v řadě položek,“ rozporuje Laudát.

Myslí si, že odbory by se měly více zajímat o smlouvy a podmínky zaměstnanců, ale nezasahovat do toho, co náleží podnikatelům, nebo co dělají lidé ve volném čase.

„Jestli někomu fatálně nevyhovuje zaměstnání – já vím, že jsou omezené možnosti, ale dnes máme nezaměstnanost na velmi nízké úrovni. Ty následky mohou být fatální, ten útok na podnikatele od této koaliční vlády je naprosto neuvěřitelný – nechte lidi, ať si zvolí, jaký chtějí způsob života,“ dodává Laudát.

Rozhovor s oběma politiky si můžete přehrát v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: vlk , bur
Spustit audio