Pracoviště budoucnosti zařídí chytrá tiskárna, zbude víc času na práci, míní firma

29. březen 2017

Malé a střední firmy brzdí v podnikání špatně spravované IT služby. Alespoň podle japonského výrobce tiskáren Konica Minolta. Ten v berlínském konferenčním centru Umspannwerk představil nápad, jak díky tiskárnám propojit všechna IT zařízení ve firmách do jednoho celku, který bude možné snadno a efektivně spravovat. Řešením je podle firmy systém Workplace HUB. Jeho základním prvkem je tiskárna se serverem.

K serveru bude možné připojit všechny počítače nebo komponenty internetu věcí v podniku. A díky tomu z nich půjdou snadno vytěžit data, ke kterým momentálně většina firem nemá přístup.

„Worklplace HUB umožní třeba zpracování nestrukturovaných dat nebo odbourat administrativní a rutinní činnosti ve firmách. Takže zbude víc času na vlastní podnikání,“ říká Matěj Dusík, manažer vývoje v brněnské pobočce Konica Minolta. V Brně se ostatně celý systém vyvíjí a pracuje na něm sedm desítek odborníků.

Ve skladech třeba systém dokáže sebrat data ze senzorů napojených na internet věcí a vypočítat například efektivitu jednotlivých pracovníků. Nebo určit, jaké procesy ve firmě se dají zlepšit. Data se budou sbírat v centrálním cloudu a zpracovávat je bude vzdálené výpočetní centrum. IT manažer pak bude díky tiskárně mít k dispozici přehled o tom, jak funguje IT technologie v celé firmě. A tím, že systém bude centralizovaný, podniky nebudou muset investovat do dalšího drahého výpočetního vybavení.

Systém podle Konicy Minolty umožní přejít k digitálním pracovištím i podnikům, které na drahá IT řešení nemají prostředky, nebo se o tyto věci příliš nezajímají. „Znamená to možnost pro malé a střední firmy zapomenout na jejich často roztříštěných a polofunkční systém IT vybavení,“ dodává Dusík. Workplace HUB podle něj uvolní i ruce IT manažerům, kteří jsou dnes často zahlcení rutinní údržbou a nemají čas přemýšlet nad tím, jak chytré technologie můžou zlepšit podnikání firmy.

Koule Spoke udrží pohromadě virtuální tým

U tiskárny ale chytrá pracoviště nekončí. Japonský výrobce v Berlíně představil třeba rozšíření Spoke. Bude mít tvar koule, která se vejde do dlaně. „Je to vysoce portabilní zařízení, které si uživatel vezme třeba na služební cestu. Spoke se automaticky připojí k síti, kde bude mít pracovník k dispozici třeba prezentace,“ říká Dusík.

V zařízení bude i zabudovaná kamera, mikrofon a projektor. Využití najde i u tzv. virtuálních týmů, což jsou skupiny lidí, kteří spolu komunikují na dálku. Spoke umožní spustit konferenční hovor a pracovník si bude moct na zeď promítnout práci svých kolegů.

Konica Minolta systémem Workplace HUB reaguje na změny na trhu práce, ke kterým dochází kvůli nástupu umělé inteligence. Ta ve stále větší míře umožňuje nahrazovat lidskou práci a podle ředitele firmy Shoei Yamany se lidé musí chytrým strojům přizpůsobit. A to tak, aby stroje práci v konečném důsledku nebraly, ale usnadňovaly. „Přál bych si mít systém, který mi připomene detaily mých dřívějších rozhodnutí,“ řekl Yamana na akci Spotlight Live v Berlíně.

Stále více odborníků ale upozorňuje na to, že roboti v blízké budoucnosti nahradí desítky milionů pracovních míst. „Podle předpovědí zanikne osmdesát tři procent pracovních míst s platem do dvaceti dolarů denně,“ míní ekonomka Noreena Hertzová z University college London. Podle spisovatele a autora termínů generace X nebo McJobs Douglase Couplanda přitom nejde o nijak vzdálenou budoucnost, změny nastanou v horizontu pěti let. A lidé by se podle něj měli na nový pracovní trh připravit.

autor: ono
Spustit audio