Před 105 lety zemřel Karel May: Málo se ví, že Vinnetoua začal psát ve vězení, říká literární historička

30. březen 2017

Před 105 lety zemřel v Radebeulu nedaleko Drážďan německý spisovatel Karel May. Duchovní otec Vinnetoua a Old Shatterhanda a autor desítek dobrodružných románů s exotickou tematikou býval častým hostem i v českém pohraničí, kde dnes místa jeho pobytu připomínají pamětní desky.

„Málo se to ví, ale v Krušných horách May působil jako drobný loupežník. Živil se malými podvody a krádežemi, které mu vynesly čtyři roky vězení, během nichž začal psát právě Vinnetoua a hodně číst,“ říká literární historička z Ústavu české literatury a komparatistiky FF UK Ina Píšová.

„Viinnetou byl projekcí Karla Maye. Zobrazením ideálního kulturního partnera z jiného světa. Karel May měl sen o světě, který bude vypadat jinak než ten, do kterého se narodil. Svět, ve kterém spolu budou mluvit rozdílní lidé a různé kultury. Do Vinnetoua projektoval ušlechtilého divocha. Byl výrazně lepší, mravnější, čestnější než byl v jistých ohledech sám Old Shatterhand a než by byl průměrný indián té doby,“ uvádí Píšová.

May kvůli své popularitě, kterou si psaním dobrodružných románů a cestovatelských zážitků získal, potřeboval na konci 19. století dokonce policejmí ochranu. „Jeho dům v Radebeulu obléhaly stovky a stovky nadšených fanoušků. Pořádal cestovatelské přednášky, fotil se v indiálnských dobových kostýmech, byl oblíbený a milovaný. A v Česku vychoval svou literaturou už šest generací čtenářů,“ uzavírá Píšová.

Pierre Brice a Lex Barker ve filmu Vinnetou - Rudý gentleman
autor: Petra Sychrová
Spustit audio