Před 140 lety se narodil Eduard Štorch. Autor Lovců mamutů byl také zdatným lyžařem

10. duben 2018

Spisovatel, pedagog a archeolog Eduard Štorch, kterému se podařilo zpopularizovat a do povědomí dětí i dospělých dostat příběhy z doby kamenné a bronzové, by dnes oslavil 140 let. Jeho asi nejznámější knihou jsou Lovci mamutů. Podle kritiků se ale Štorchovy knihy blíží spíše fantasy než historickým sondám.

„Můžeme říct, že když čteme Štorchovy romány, tak se dávné skutečnosti velmi přibližujeme,” říká archeolog z Muzea Mladoboleslavska Filip Krásný.

Podle Krásného jsou reálie ze Štorchových knih do značné míry pravdivé. „Štorch byl perfekcionista, kladl značný důraz na reálnost jak archeologické části, tak prostředí, do kterého své příběhy zasazoval. Z jeho deníků víme, že konzultoval s ornitology problematiku hnízdění kachen na stromech, nebo řešil s odborníky rozdělávání ohně.”

Lyže a mamuti

Nakolik významné je, že jeho knihy doprovázely kresby Zdeňka Buriana? „Je to zcela zásadní. Štroch s Burianem posvítili do temnot dávnověku. Je zajímavé, že zrovna Lovci mamutů nejsou spojeni jen se Zdeňkem Burianem, první vydání ilustroval Jaroslav Panuška. V jednom, tuším poválečném, vydání jsou ilustrace Ondřeje Sekory,” odpovídá Krásný.

V Muzeu Mladoboleslavska teď vzniká výstava věnovaná Eduardu Štorchovi. „Zaměříme se jednak na literární odkaz, ale zmíníme i pedagogickou činnost. Eduard Štorch byl také zdatným lyžařem, dokonce organizoval lyžařské zájezdy pro pražskou mládež, takže i to bychom na výstavě rádi přiblížili,” říká archeolog.

„Letos uplyne také sto let od prvního vydání Lovců mamutů, takže se návštěvníci můžou těšit na první vydání, i s podpisem autora,” dodává Filip Krásný.

autoři: bur , vis
Spustit audio