Před 320 lety se narodil Prokop Diviš. Bleskosvod sestrojil dřív než Benjamin Franklin

26. březen 2018

Prokop Diviš nebyl jen vynálezce, ale také katolický kněz. Kromě přírodních věd se zabýval i léčitelstvím nebo hudbou. Nejvíc proslul svým meteorologickým strojem, který měl z mraků vysávat elektřinu. Sestrojením bleskosvodu dokonce předběhl jiného slavného vynálezce, Benjamina Franklina.

Divišův bleskosvod tvořila přes čtyřicet metrů vysoká tyč, ukotvená k zemi řetězy. Na jejím vrcholu bylo dvanáct kovových krabic se stovkami kovových hrotů zakrytých železnými pilinami. Tento stroj měl původně zcela zabránit vzniku blesků, a to tím, že bude vyrovnávat napětí mezi nebem a zemí.

Kněz se zájmem o vědu to ale neměl moc jednoduché. Protože začínal své spisy citáty z Bible a vycházel ze zastaralých elektroteologických teorií, nevěnovala jeho bádání vědecká veřejnost příliš mnoho pozornosti. Vesničané, kteří se domnívali, že bleskosvod způsobuje sucho, navíc Divišův meteorologický stroj rozbořili.

Kromě bleskosvodu sestrojil Prokop Diviš také takzvané elektrum, které třením vytvářelo elektřinu, nebo elektrický hudební nástroj Denis d’or s bezmála osmi sty strunami, třemi klaviaturami a pedálovým systémem.

Domek Prokopa Diviše s bleskosvodem

Byť se může zdát, že vědecká činnost a teologie nejdou tak úplně dohromady, v 18. století už církev nebyla tak antivědecká jako dřív. V té době už dokonce existovala vatikánská observatoř, která se podle astronoma, astrofyzika a popularizátora vědy Jiřího Grygara velice zasloužila o rozvoj světové astronomie.

Grygar vysvětluje, že věřící vědci se často objevují právě v řadách matematiků, astronomů nebo fyziků. „Protože řeší ty nejjednodušší otázky, které je vedou k počátku světa. Tam vidíme, jak jsme bezmocní, a že nemůžeme o počátku světa říct nic. Samotná existence světa je naprostá záhada,“ dodává.

autor: ono
Spustit audio