Předkové člověka měli více než pět prstů. V budoucnu možná o dva přijdeme

10. říjen 2016

Podle vědců měli předkové člověka více než 5 prstů. Byla to reakce na přechod z vody k životu na souši. Odborníci z Institutu klinických výzkumů v kanadském Montrealu dokonce našli geny, které jsou za počet prstů u obratlovců zodpovědné. A evoluce se nezastavila – v budoucnu možná o 2 prsty přijdeme.

Podle dalšího výzkumu se život bude přizpůsobovat i klimatickým změnám. Za vývoj prstů nejen u lidí, ale u všech obratlovců, můžou podle vědců dva geny: HOXA11 a HOXA13. Ty se podílí na tom, jak končetina vlastně bude vypadat – jestli jako ruka, tlapa nebo ploutev. Už dlouho se ví, že naše končetiny se vyvinuly z rybích ploutví, které se při přechodu života na souš začaly přizpůsobovat novému prostředí.

Končetiny suchozemců se vyvinuly z ploutví

Vědci doposud nevěděli, jak k přeměně ploutví na ruku s prsty přesně došlo a co ji spustilo. Navíc, u dřívějších forem života bylo běžné, že byly takzvaně polydaktylní, tedy mnohoprsté. Ostatně i dnes ještě pár takových tvorů najdeme. Šest prstů mají třeba pandy, i když u toho šestého se odborníci přou, jestli se jedná skutečně o prst nebo ne.

Geny HOXA11 a HOXA13 mají jak lidé, tak třeba i ryby, takže i když jsou končetiny suchozemských tvorů od ploutví hodně odlišné, vyvinuly se jen změnou stávající genetické výbavy. Genetička a autorka studie Yacine Kherdjemil to demonstrovala třeba na myších. Těm změnila tyto geny tak, aby byly podobnější těm rybím, a v laboratoři se pak narodily myšky se sedmi prstíky na tlapce. Na první pohled to může znít krutě, ale výsledky výzkumu můžou v budoucnosti pomoct třeba dětem s polydaktylií.

Logo

O které prsty přijdeme?

Neexistuje vysvětlení, proč máme právě 5 prstů. Jisté je, že tento znak pochází od společného předka, který žil v období devonu, tedy zhruba před 365 miliony let. Ten žil ve vodě, a když se začal přesouvat na souš, stále se objevovaly šesti a sedmiprsté exempláře. Pětiprstá forma se evolučně ustálila až později.

Podle některých odborníků bychom mohli v budoucnu o 2 prsty přijít, konkrétně o malíčky na nohách, protože nohy mají jinou funkci než dřív. V minulosti totiž lidé chodili mnohem víc a taky na boso, takže prsty na nohách fungovaly trochu jako ty na rukou – pomáhaly nám přidržovat se při lezení po stromech, skalách a podobně. K tomu už ale nohy dneska moc nevyužíváme a zatěžujeme hlavně větší prsty, které nám pomáhají udržet stabilitu při chůzi.

autoři: ono , jpr
Spustit audio