Přestřelky i informační války pokračují, a státní rozpočet na obranu Ukrajiny roste

28. prosinec 2015

Na takzvané čáře dotyku mezi proruskými separatisty a vojáky ukrajinské armády je setrvale napjatá situace. Nejostřejší přestřelky byly během víkendu zaznamenány na západním okraji Doněcka a v okolí města Horlivka. Podle ukrajinské strany separatisté zahájili jen během včerejška palbu více než dvacetkrát.

„Získávat přesné informace je obtížné, z oblasti přicházejí velmi rozporuplné zprávy,“ uvedl v Dnešním Plusu komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Zdá se, že obě strany střílejí hlavně z ručních zbraní, probíhají ale i minometné útoky. Do palby z ukrajinské strany se údajně dostala během neděle i mise OBSE, říká to aspoň náměstek ministra obrany Doněcké lidové republiky Eduard Basurin.

„Basurin tvrdí, že jeho lidé doprovázeli skupinu expertů z OBSE v této oblasti, a dostali se do ostřelovačské palby z ukrajinské strany. K dispozici je i sdělení ukrajinského ministerstva obrany, které celou událost popírá,“ vysvětlil Dvořák.

Kolona byla údajně navedena do léčky, kterou uspořádali sami separatisté převlečení do uniforem příslušníků ukrajinské armády.

„Z toho vidíme, jak těžké je si z těchto informací vybrat, protože samozřejmě obě strany vedou i tady informační válku,“ upozornil komentátor.

Další významnou událostí v regionu je nový zákon o Národní gardě, který podepsal ukrajinský prezident Petro Porošenko. „To je dle mého velmi důležitá právní norma,“ dodal expert.

„Víme, že Národní garda byl založena minulý rok, vznikla jakási domobranecká formace, která po celou dobu konfliktu má problém v kompetencích a schématech podřízenosti jednotlivých vojenských složek.“

Právě to ošetřuje nový zákon. „Jde o pravomoci, kdo se komu bude podřizovat, a jak dosáhnout toho, aby se bylo možné podobné formace podřídit nějakému jednotnému velení.“

„Příslušníky Národní gardy se budu moci stávat nově i cizinci, tedy ne občané Ukrajiny. Národní garda se tedy může měnit v cosi jako cizineckou legii,“ všímá si Dvořák.

Ukrajinský parlament také schválil rozpočet na příští rok. S jakou částkou se v něm počítá na vojenské účely?

„Částka je značná, je o 16 miliard hřiven vyšší než byla loni. Celkem jde o 113 miliard hřiven na vojenské a další bezpečnostní účely. Kurz hřivny k dolaru se pohybuje někde kolem 38 hřiven za jeden americký dolar,“ doplnil Libor Dvořák.

autoři: oci , bum
Spustit audio