Přibývají přímé lety z Česka. Z Prahy nově doletíte na Island, do Norska nebo Gruzie

12. květen 2017

V letní sezóně bude mít pražská Ruzyně přímé letecké spojení se 154 letišti ve světě. Nový letový řád platí od pondělí 27. března, cestující v něm najdou i devět nových destinací. Turisty potěší například přímé spojení na Island, z Prahy budou na ostrov létat maďarský WizzAir a České aerolinie.

„Do Reykjavíku začneme létat dvakrát týdně od 1. června. Dalším tipem je Portugalsko, otevíráme novou linku do Lisabonu. Kromě toho obnovujeme sezónní spoj do Porta, takže budeme s Prahou spojovat dvě největší města v Portugalsku. Máme ještě další tři nové linky, italskou Veronu a dvě destinace na severu Evropy, Aarhus v Dánsku a švédské Malmö,” vypočítává Daniel Šabík z ČSA.

Londýn je nejnavštěvovanější

České aerolinie budou po zimní přestávce létat také do baskického Bilbaa, na Maltu, do Skopje, Bejrútu a Rijádu. Cestující ze Saudské Arábie si podle Šabíka oblíbili české lázně. Společnost SmartWings bude nově létat na Menorku, do Almeríe a Lyonu. Nové lety přidávají v letní sezóně i další aerolinky.

„Nabídka spojení do norských měst se rozšíří o přímé a pravidelné spojení do Stavangeru. Další novou evropskou destinací je třeba sicilské Trapani,” říká Marika Janoušková z pražského letiště, kde se v letní sezóně objeví i dva noví dopravci.


Díky obrovské konkurenci leteckých dopravců jde cena letenek obecně dolů. Vysoká koncentrace letů je v Evropě například do Londýna, Paříže a do Bruselu.Jan Štilec

„Georgian Airlines, který bude dvakrát týdně zajišťovat přímé spojení do Tbilisi, a letecká společnost Flybe, která začne létat do Londýna na letiště Southend. Díky této lince Praha získá přímé spojení už s pátým londýnským letištěm, hlavní město Velké Británie se tak opět zařadí mezi nejvíce navštěvovaná města,” vysvětluje Janoušková.

Pokud na jedné trase operuje více dopravců, přináší to cestujícím další výhodu. „Díky obrovské konkurenci leteckých dopravců jde cena letenek obecně dolů. Vysoká koncentrace letů je v Evropě například do Londýna, Paříže a do Bruselu,” potvrzuje Jan Štilec z agentury FlyUnited.

Padají rekordy

Pražské letiště loni odbavilo rekordních více než 13 milionů cestujících. „Podle aktuálních informací z letových řádů očekáváme, že v letošním roce překonáme 8% meziroční růst v počtu cestujících. Významně k tomu přispěje navyšování počtu spojení do oblíbených destinací, ale také nasazování větších letadel či vysoká obsazenost letů,” říká Marika Janoušková.

Cestující přibývají i na ostatních evropských letištích. Podle údajů letištní asociace ACI Europe jejich počet loni poprvé překonal dvoumiliardovou hranici. „Růst letecké dopravy je primárně dán růstem ekonomiky, kdy letecká doprava je jedním z hlavních segmentů, který je citlivý na celkový rozvoj ekonomiky. Pokud se daří, tak se daří i letecké dopravě,” dodává analytik Ondřej Moravanský, podle kterého by tento trend měl pokračovat.

autor: jas
Spustit audio