Prohlášení hnutí ANO o koalici s ODS je jen divadlo, komentuje místopředseda strany Kupka

12. březen 2018

Premiér v demisi Andrej Babiš z hnutí ANO v České televizi naznačil, že možná znovu osloví ODS s nabídkou diskuze o programu a účasti ve vládě. Občanští demokraté už dříve spolupráci s ANO odmítli. V poslední době mimo jiné kritizují personální změny, které vláda v demisi dělá. Babiš by chtěl, aby si případnou nabídku promysleli.

„Přemýšlím o tom, ano. Měla by to být asi nabídka o programu a teoreticky účasti ve vládě. Musím se poradit s kolegy, nejsem sám, který rozhoduje,” řekl Andrej Babiš. Hnutí ANO v současnosti vyjednává s komunisty, SPD a sociální demokracií. O důvěru pro nový kabinet by Andrej Babiš chtěl požádat, až když bude mít vyjednanou podporu mezi poslanci.


Pojďme si sednout a pobavit se o tom. To, co tu chybí, je komunikace.Petr Vokřál

Naznačil, že by to rád stihl do konce června. Tento termín si přeje i prezident Miloš Zeman. Podle místopředsedy ANO a brněnského primátora Petra Vokřála říkalo hnutí od začátku, že nejpřirozenějším partnerem by byla ODS.

„Jednání se vyvíjela. V poslední době ODS několikrát deklarovala, že nedostala adekvátní nabídku. Je na místě, abychom si řekli, zda jsme schopni se programově dohodnout. Jsem přesvědčený o tom, že ano, a musím říct, že bych tuto variantu v tomto okamžiku preferoval,” uvádí.

„Předčasné volby jsou až krizová varianta, ale na druhou stranu si myslím, že pokud by proběhly spolu s komunálními, tak by alespoň občané nemuseli jít k urnám dvakrát. Je to velmi složitá situace, vnímáme to všichni, ale vytvoření stabilní vlády je naše priorita,” tvrdí Vokřál.

Divadlo pro veřejnost

Podle poslance a místopředsedy ODS Martina Kupky jsou hlavním důvodem odmítnutí jednání o vládě s ANO „názorové veletoče”. „Naposledy ho ANO předvedlo v případě zvolení pana poslance Vondráčka předsedou stálé komise pro kontrolu GIBS. Bylo to hnutí ANO, které přijalo a odhlasovalo pana Vondráčka předsedou a potom změnilo názor,” popisuje poslanec.

Logo

„To o partnerovi samo o sobě vypovídá, jak moc velký na něj může být spoleh. Kolega Vokřál by preferoval koalici s ODS, na druhou stranu vytváří hnutí ANO od samého začátku koalici s KSČM a SPD. Je to zjevné, prokázalo se to opakovaně v Poslanecké sněmovně. K tomu hnutí ANO nikdo nenutil, šlo o zjevně autonomní rozhodnutí,” podotýká Kupka.

„V nedávném vnitrostranickém referendu varianta s ODS vůbec neexistovala. Já těmto krokům opravdu nerozumím a mám za to, že jde spíše o divadlo pro veřejnost než o skutečnou snahu dospět k vládě s důvěrou,” myslí si Kupka.

Chybí tu komunikace


Hnutí ANO vytváří od samého začátku koalici s KSČM a SPD. Je to zjevné.Martin Kupka

Předseda ODS Petr Fiala včera v reakci na slova Andreje Babiše v ČT mimo jiné na Twitteru napsal, že jeho řečnické triky nestojí za komentář. Vokřál připouští, že slova Kupky jsou zčásti pravda. „Ptali jsme se do hnutí, jak vnímají některé varianty scénářů a nebyla tam varianta s ODS. Každý z nás to ale mohl komentovat. Je to naše vnitřní záležitost a byl bych rád, kdyby to tak i zůstalo,” říká.

„Od ODS jsme slyšeli jednoznačné ‚ne‘ dávno před volbami,” podotýká Vokřál. Nevlamuje se teď tedy ANO do zavřených dveří? „Doufám, že ne. Teď je to pan Vondráček, předtím to byly jiné důvody. Pokaždé jsou to nějaké důvody. Pojďme si sednout a pobavit se o tom. To, co tu chybí, je komunikace,” myslí si primátor města Brna.

autoři: bur , vis
Spustit audio