Prokop Drtina: Československo můj osud

2. březen 2017

Kniha pamětí českého demokratického politika Prokopa Drtiny Československo můj osud pojednává o událostech let 1947 až 1948. Poprvé vyšla v exilovém nakladatelství Josefa Škvoreckého Sixty-Eight Publishers v Torontu v roce 1982.

POSLOUCHEJTE DRUHOU ČÁST RADIOKNIHY >>

Prokop Drtina byl před druhou světovou válkou tajemníkem prezidenta Edvarda Beneše. Po válce působil v předsednictvu Československé strany národně socialistické a byl i poslancem Prozatímního a poté i Ústavodárného Národního shromáždění. Do února 1948 byl ministrem spravedlnosti.

Jeho paměti se věnují letům 1947 až 1948. V roce 1947 byl jedním z ministrů, kterým byly poslány krabičky s výbušninou. Popisuje napjaté vztahy mezi politickými stranami v systému tzv. Národní fronty i to, jak na nátlak Sovětského svazu Československá delegace odmítla Marshallův plán.

Líčí i počátek roku 1948 a stupňující se rozkol ve vládě a popisuje situaci, která vedla k podání demise dvanácti nekomunistických ministrů v únorových dnech roku 1948. Vypráví o klíčových momentech, kdy se demokratičtí ministři rozhodovali o dalším postupu. Prokop Drtina otevřeně píše o „násilném komunistickém státním převratu“ a o „totalitní diktatuře“.

Únor 1948

Když byla 20. února 1948 demise podána, odpovědnost za další vývoj ležela na prezidentu Edvardu Benešovi. Podala ji však menšina ministrů, takže vláda nemohla být rozpuštěna. Beneš s jejím přijetím váhal, ale nátlak ze strany Klementa Gottwalda a dalších komunistů se stupňoval. Nakonec demisi přijal a jmenoval novou Gottwaldovu vládu.

V další části pamětí Prokop Drtina analyzuje situaci a z vítězství komunistů viní vedení sociální demokracie a ministra zahraničí Jana Masaryka, stejně jako špatný zdravotní stav prezidente Beneše. V dovětku líčí perzekuci, které byl nucen čelit ze strany komunistů.

autoři: tur , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.