První dva čeští středoškoláci na vysoké: „Diví se mi, že nemám index,” říká nadaný student

30. leden 2017

Nadějný gymnazista z Kroměříže právě uspěl u zkoušky na vysoké škole. Stalo se tak díky programu Newton, ve kterém olomoučtí přírodovědci talentovaným středoškolákům nabízejí paralelní studium na vysoké škole. Program se loni na podzim rozjel jako pilotní projekt, studenti si můžou vybírat semináře, workshopy i zkoušky. „Je to pro ně smysluplné trávení volného času,” říká garant projektu Kubala.

Student gymnázia v Kroměříži Petr Sedláček, který udělal vysokoškolskou zkoušku z algoritmické matematiky, podle svých slov trávil ve škole tři dny v týdnu. „Příští semestr tu plánuji být čtyři dny v týdnu. Z maturity obavy nemám, musím uznat, že státní maturita není zdaleka tak obtížná jako zkoušky na vysoké škole,” myslí si.


Kapacita talentovaných dětí je daleko vyšší.Martin Kubala

Kantoři k němu přistupují stejně jako ke starším studentům. „Metrem mi měří stejným. Jsou ale překvapení, že nemám index. Většina místních kantorů ani neví, že takový projekt existuje,” říká Sedláček, který má v plánu dostat se na zahraniční univerzitu.

Děti se nudí

Podle garanta projektu Martina Kubaly mají přírodovědní talenti o paralelní studium zájem. „Uvádí, že je to pro ně smysluplné trávení volného času a rozšiřování znalostí oproti těm, které můžou dostat na střední škole. Máme tedy poměrně silnou zpětnou vazbu, že se ty nadané děti na středních školách nudí. Jejich kapacita je daleko vyšší,” říká Kubala.

„Současná legislativa bohužel neumožňuje, aby (talentovaný student, pozn. red.) nastoupil do vysokoškolského studia před složením maturity. Pokud nastoupí na fakultu k nám, tak může požádat toho, kdo ho zkoušel, aby mu tu zkoušku uznal. Je možné, že ho dotyčný nebude chtít zkoušet podruhé,” říká garant projektu Newton, který nese své jméno po Isaacu Newtonovi. Newton nastoupil už v patnácti letech na univerzitu, což mu prý pomohlo k tomu, že své nejvýznamnější objevy stihl přinést na svět do svých pětadvaceti let.

Do projektu se zájemci můžou hlásit do 5. února, na seznamu už jsou dva studenti, včetně první dívky. „Jeden má zájem o fyziku, dívčina o biologii,” říká Kubala.

autoři: bam , vis
Spustit audio