Řetězce budou prošlé potraviny dávat bankám. Nejvíc odpadků ale jde z domácností

12. říjen 2017

Podle novely zákona o potravinách budou muset od ledna obchody s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních nabízet nezávadné, ale vyřazené potraviny přímo potravinovým bankám. Některé z obchodních řetězců spolupracují s potravinovými bankami na dobrovolné bázi už nyní, a tak hlavní změnu zřejmě zaznamenají potravinové banky, které se budou muset vypořádat s mnohonásobně zvýšeným množstvím nabízeného jídla.

Potravinové banky se podle Vladimíra Študenta, výkonného ředitele Českého ekologického manažerského centra, budou muset připravit na vyšší požadavky na dopravu, personální zajištění a tedy i vyšší finanční nároky na provoz.


Podle dat Ministerstva životního prostředí vzniká vůbec nejvíc odpadu v oblasti stavebnictví. Stavební odpad se v roce 2015 podílel na celkovém množství produkce odpadů ze 65 %.

„To v současné době není ještě dořešeno, ale v krajním případě hrozí situace, kdy se samotná banka může stát producentem potravinového odpadu. A to z důvodu, že nebude schopná za stávajících kapacit jídlo distribuovat potřebným včas, tak aby byla zachována potravinová bezpečnost.“

Vzhledem k chybějícím datům je těžké zhodnotit, jak si v tomto směru stojí Česká republika v porovnání s ostatními zeměmi Evropy. Obecně lze ale uvést, že hlavním producentem potravinového odpadu jsou samotné domácnosti, které si tento fakt mnohdy ani neuvědomují. Obchodní řetězce, kterým se celá problematika často klade za vinu, se podle Vladimíra Študenta podílí na celkovém objemu potravinového odpadu jen v řádu jednotek procent.

„Úplně nejlepším přístupem je, když výrobní firma postupuje v principech takzvaného eko-designu – tedy když firma již při návrhu výrobku uvažuje o tom, jak to s hotovým výrobkem bude po skončení jeho životnosti. To se týká snadnosti demontování, případně i použití materiálů, které budou snadno recyklované,“ říká Vladimír Študent, podle kterého v tomto směru zodpovědně postupují třeba Škoda Auto nebo IKEA.

autor: bur
Spustit audio