Roald Dahl: Sólový let

13. březen 2018

Napínavý autobiografický příběh o poznávání afrických krás a následném prožívání válečných hrůz – to je Radiokniha, ve které čteme z knihy slavného britského romanopisce Roalda Dahla Sólový let.

Román navazuje na autobiografickou knížku Kluk. Světoznámý britský humorista se v ní tentokrát už jako mladý muž vydává za svou první prací u firmy Shell do Afriky.

Jeho cesta začíná na podzim roku 1938 na palubě rozhrkaného parníku. Cílem je Tanganika (dnešní Tanzánie), tehdy britská država s velkou německou menšinou.

Dahl si užívá všech výhod „bílého kolonisty“. Pracuje za slušný plat a vykonává práci, která vyžaduje hlavně zdatnost, odolnost a naučit se svahilsky. Na pracovních cestách potkává zajímavé lidi, ať už Evropany nebo domorodce. Obdivuje přírodu i poklidné životní tempo.

Idylu naruší předzvěst nevyhnutelné války s nacistickým Německem. Dahl se jí nejprve účastní jako nedobrovolný velitel jednotky, která má internovat zdejší početné německé obyvatelstvo. Po vstupu Británie do války se rozhodne bojovat proti Hitlerovi v řadách RAF. Do vojenské služby se přihlásil v Keňském Nairobi.

Absolvuje krátký, nedostatečný výcvik. Při havárii pak utrpí vážná zranění hlavy. I tak se vrátí k 80. peruti a bojuje s německou leteckou přesilou v Řecku, Libyi, Sýrii a Palestině.

Do Řecka se dostal po prvním dramatickém nasazení u britského královského letectva v severní Africe. Až před bojovým nasazením se od zkušenějších kolegů snaží naučit to nejdůležitější, co mu v boji s Němci pomůže.

Poprvé také letěl ve formaci dvanácti strojů se kterou se zúčastnil bitvy o řeckou metropoli Atény. Piloti britská RAF při ní sestřelila desítky Messerschmitů německé Luftwaffe. Italské a německé jednotky dostaly svou početní převahou řeckou armádu pod drtivý tlak a proto také síly britského impéria musely ustoupit a uvažovat o evakuaci. Nakonec museli ustoupit do města Argos.

V Argosu na Peloponéském poloostrově čekali po ústupu na evakuaci. Celu dobu ale museli čelit střetům s postupující německou armádou.

Osmdesátá peruť britské RAF se z Řecka přesunula do Haify, kde se svými Hurricany zajišťovali hlavně bezpečnost královského námořnictva. Zároveň měli zabránit tomu, aby německá Luftwaffe nemohla přistávat na letištích Blízkého východu.

Kvůli bolestem hlavy se ale Roald Dahl dostal z bojového nasazení zpátky do Velké Británie, kde se sešel s matkou. Psát knihy pak začal až v roce 1942 ve Spojených státech.

autor: jpr
Spustit audio