Roboti začínají zachraňovat lidský zrak

14. září 2016

Jistá ruka, klid a rozvaha. To jsou hlavní atributy dobrého chirurga. K jeho nejnáročnějším úkolům patří operace očí. V Británii nyní lékaři poprvé provedli operci sítnice za pomoci robota.

Provedenou operaci sítnice si můžeme představit jako robotický zákrok, ale mnohem přesnější. Britští chirurgové využili holandského robota Preceyes. V podstatě se jedná o stojan se dvěma rameny. Na jednom rameni je kamera a na druhé se dají nasadit nástroje pro provedení operace. Rameno tak může pracovat s přesností na mikrometry, což je při běžné, ruční operaci nedosažitelné.


Naděje pro nevidomé
Robot se samozřejmě dá využít i při řadě dalších zákroků. Je vhodný třeba pro léčbu sítnice kmenovými buňkami. Tuto experimentální léčbu zkoušejí lékaři z Oxfordu už dlouho a je při ní potřeba vložit kmenové buňky přímo pod sítnici. Robot umožní lékařům vstříknout kmenové buňky pod sítnici každých deset minut. Což je při manuální metodě nemožné. Tato metoda je přitom podle vědců hodně slibná a mohla by pomoc nevidomým, kteří přišli o zrak díky genetické poruše sítnice. O dalších operacích budou lékaři z Oxfordu zřejmě ještě informovat. Momentálně mají v pořadníku dalších dvanáct pacientů.

Podle oftamologa Roberta MacLarena se lékařům díky robotickým operacím otevírají nové možnosti.

„Myslím, že vstupujeme do nové éry oční chirurgie. Kdy budeme schopní dávat věci do zadní části oka, za sítnici mnohem přesněji a precizněji, než teď. Můžeme určitě zlepšit průběh operací, které se dělají už teď. Ale také zvládneme zákroky, které se lidskou rukou udělat nedají. Ty teď můžeme udělat robotem.“

Jistá „ruka“ robota

Při první operaci lékaři odstranili pacientovi membránu, která mu vyrostla v zadní části oka.A tlak membrány mu poškodil sítniciPacienttak téměř přišel o zrak v jednom oku. Operace by šla provést i běžnou ruční metodou, ale lékařům by se nejspíš nepodařilo membránu odstranit kompletně. Také by víc poškodila oko pacienta, rána by se déle hojila a zrak by se pacientovi nejspíš nevrátil úplně. To vše robotická operace dokázala vyřešit.

autoři: ono , Martin Ocknecht
Spustit audio