Rok od konce intervencí ČNB: Posílení koruny není tak velké, jak se očekávalo, hodnotí ekonom

6. duben 2018

Dne 6. dubna 2017 skončily měnové intervence České národní banky (ČNB) a po více než třech letech se tak kurz české měny znovu začal řídit nabídkou a poptávkou na trhu. Od té doby koruna posílila vůči euru zhruba o korunu a sedmdesát haléřů. „Výstup z kurzového režimu slabé koruny se docela povedl, protože zůstává stabilní, což byla jedna z největších obav,“ hodnotí bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

„Stále ale nejsme na konci té cesty. Kurz koruny je ovlivňovaný velkými spekulacemi, které ještě neskončily. Musíme počkat, až se vyčerpá obrovský objem investic nejrůznějších lidí do koruny,“ dodává Niedermayer, nyní europoslanec zvolený za TOP 09 a STAN.


Máme na to, abychom měli poměrně silný kurz, ale jako ekonom bych si to moc nepřál.Luděk Niedermayer

Řada těchto investorů prý očekává, že koruna bude dále posilovat a drží své pozice s vidinou vyšších zisků. Na jednu stranu to pomáhá, protože to brzdí rychlé posilování kurzu, ale stále prý nejsme v normálním stavu, kdy kurz ve velké míře ovlivňuje síla ekonomiky.

Řada vývozců hlásí, že opuštění kurzového závazku mělo negativní vliv na výši jejich tržeb. Neměli si ale pro tuto předvídatelnou situaci vytvořit finanční polštář?

„Na polštáři se, lidově řečeno, velmi dobře leží, a to je odvrácená stránka intervenčního režimu. Teď se sešly dvě věci, které na podniky vytvářejí enormní tlak: posílení koruny a požadavky na růst mezd,“ uvádí.

autor: rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.