Ruské kolo na Praze 5 - to není v zájmu občanů, ale soukromníka, stěžuje si Budín (Strana zelených)

1. červenec 2016

Lukáš Budín ve vysílání Českého rozhlasu Plus uvádí, že výběrové řízení vyhrála firma, která vznikla před dvěma měsíci a přišla se záměrem, který sám před několika lety navrhoval současný starosta Prahy 5 Radek Klíma. Připadá mu to jako soukromý záměr bez výhod pro občany. Klíma to popírá a uvádí, že tato atrakce pomůže rozvinout turistický ruch a obchod v této městské části.

Šedesátimetrové ruské kolo – to je nápad radnice Prahy 5, jak oživit městskou část a přilákat do ní turisty. Plán na obří atrakci u břehu Vltavy, který včera odsouhlasili radní, má ale háček – kolo by mělo stát v památkové rezervaci, ve které se výškové budovy stavět nesmí. A kromě památkářů je proti i opozice.

Starosta Prahy 5 nápad podporuje dál a tvrdí, že díky kolu se zvýší zájem lidí i o druhou stranu vltavské náplavky. Je to dobrý tah, nebo se Praha bez ruského kolo, které se točí také v Londýně, Paříži nebo vídeňském Prátru, směle obejde a jde o jen o megalomanský projekt, jak tvrdí opozice?

„Praha jako taková nemá žádnou takovouto významnou atrakci. Myslíme si, že to místo, které jsme vybrali, tak je sice stále v památkové zóně, ale úplně na jejím okraji, a je to podle nás místo nejvhodnější. Nevadí žádné výstavbě a oživí náplavku“ říká starosta Prahy 5 Radek Klíma z TOP 09.


Památkáři hl. m. Prahy se prostřednictvím Ondřeje Šefců pro Hospodářské noviny vyjádřili: „Stavba je naplánována na území památkové rezervace a svým rozměrem se vymyká svému okolí, takže nevidím nadějně, že bychom tuhle věc podpořili.“

Proč jste si předem nezjistili stanovisko památkářů, než jste návrh vůbec začali projednávat a schválili ho?

„My jsme odsouhlasili pronájem pozemku, ne vlastní výstavbu,“ odpovídá Klíma s tím, že tedy záleží na tom, zda firma, která uspěla ve veřejném výběrovém řízení, povolení dostane.


Už samotný projekt Budínovi na místě, které je podle něj špatně dostupné vzhledem k vytíženosti, připadá megalomanský: „Bude to brát místo dětskému hřišti, které tam sice zůstane, ale bude třetinové – a šedesát metrů výšky to je dvakrát až třikrát víc, než mají okolní zástavby a já se obávám, že bychom opět byli jako Praha 5 pro smích, jako byly ty betonáče,“ připomíná Budín betonové nádoby na květiny z Prahy 5.


Musím se ohradit tomu, co pan Budín řekl. Ta lokalita je vybrána myslím si velmi citlivě. Vyhlídkové kolo je přesně to, co tato lokalita potřebuje. Dětské hřiště – pan Budín velmi dobře ví, že městská část rekonstruuje Dětský ostrov a vznikne tam největší dětské hřiště v Praze. Takže plochy neubydou, naopak. Starosta Prahy 5 Radek Klíma

Ve zmíněné opozici je Lukáš Budín, ze Strany zelených, opoziční zastupitel a donedávna místostarosta Prahy 5: „Vadí mi především ekonomická stránka věci – když si spočítám, že jeden lístek bude stát asi sto korun a počítají s milionem návštěvníků, tak si řekněme, že to je opravdu dobrý byznys. Došla jediná žádost, která byla pochopitelně vybrána. Kupodivu to bylo ruské kolo, kupodivu to byla firma, která byla založena před dvěma měsíci a já se opravdu ptám, jestli toto bylo děláno v zájmu občanů nebo v zájmu někoho jiného.“

Klíma na to reaguje: „Nehovořme o tom, že někdo bude na něčem vydělávat – vydělávat na tom bude Praha 5. Zaprvé budeme mít oživenou Prahu 5, zadruhé to pomůže našim podnikatelům na Praze 5, protože se tam přesune část turistů, kteří jsou dnes prioritně na Praze 1 a za třetí máme možnost realizovat další připravené projekty jako městská část a oživit je tím,“

„Když už chceme oživovat náplavku, tak proč se tento nápad neřešil ve výborech a neudělala anketa a participace s občany?“ ptá se Budínský a znovu připomíná, že je zvláštní, že tak velký projekt Praha 5 svěří firmě, která je registrovaná jen dva měsíce.

autoři: msp , bar
Spustit audio