Šándor: Válka proti terorismu je nesmysl. Musíme řešit, proč nás muslimové nenávidí

20. listopad 2015

Ve Francii platí výjimečný stav, poprvé od 2. světové války. Vyhlásil ho prezident Francois Hollande v reakci na páteční útoky v Paříži, při kterých zahynulo nejméně 127 lidí. Řadí se tak mezi nejhorší útoky, které Evropy kdy zažila.

„Faktem je, že na území západní Evropy žije velký počet přívrženců Islámského státu,“ uvedl v Dnešním Plusu bezpečnostní poradce a bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby Andor Šándor.

Podle něj Západ musí uznat, že jsme udělali řadu opatření v muslimském světě, které muslimové vnímají jako permanentní válku Západu proti islámu, a to je může radikalizovat k těmto útokům.

Zcela nepochybně pachateli útoků byli lidé, kteří Paříž znali, soudí o útočnících expert. „Takový rozsáhlý útok na sedmi místech nelze plánovat, když jste v Paříži 14 dní.“

Šándor připomněl i rizika, jaká událost nese pro české prostředí. „Může podněcovat pravicový extrémismus, který už je dávno unaven řešením romské otázky, kdy se každý nácek porval s každým Romem už dvakrát.“

„Dnes se tito lidé budou profilovat proti migrantům a proti muslimské populaci na našem území, byť není veliká, není úplně bez problémů, ale to nám může způsobit komplikace do budoucna,“ varoval poradce.

Válku proti teroru, kterou kdysi vyhlásila Amerika ústy George Bushe Šándor odmítá. „Nemůžeme bojovat proti nástroji. Válka proti terorismu je v zásadě nesmyslný pojem.“

„Můžeme bojovat jedině proti příčinám, snažit se odstranit příčiny radikalizace muslimů, to proč nás nenávidí, a to je mnohem složitější než vybombardovat Afghánistán a Sýrii,“ vysvětlil expert.

Ten se obává, že jsme za bodem, kdy lze v nejbližší době něco efektivně změnit. „Evropa si nebyla schopna poradit s podstatně menší krizí na Ukrajině.“

„Teď, když jsme ohroženi terorismem v širokém spektru, je to podle mě nad síly Evropy už jen proto, že žádný stát nemá dostatek kapacit, aby sledoval všechny potenciální pachatele teroristických útoků.“

Přesto není důvod, aby Evropa přijímala roli poraženého. „Islamisté nevyhrávají. Otázkou je, jaká bude naše reakce, jestli budeme plačtiví, nebo se tomu postavíme, ale je hlavně třeba řešit příčiny,“ zdůraznil Andor Šándor.

Útoky v Paříži budou použity proti všem migrantům, očekává Tureček

„O útočnících nevíme zatím vůbec nic,“ potvrdil vedoucí Centra blízkovýchodních studií na Metropolitní univerzitě Praha Břetislav Tureček.

Břetislav Tureček

Zdá se, že byli všichni zabiti, dodal. „Pravděpodobnost, že jsou to lidé z Blízkého východu nebo z muslimského prostředí, hraničí s jistotou podle toho, jak byl útok proveden.“

„Mluví se o spojitosti angažmá Francie na bombardování pozic Islámského státu v Sýrii, a to by mohla být odplata,“ soudí Tureček.

Tento argument často zaznívá, souhlasí Tureček s Šándorem o vině Západu na intervencích v muslimském světě. „Toto je naše odpověď na vaše činy,“ citoval výroky radikálů odborník na Blízký východ.

Zda útoky ovlivní účast Francie v blízkovýchodních vojenských operacích je zatím otázkou.

„Záleží také na tom, jak se k otázce postaví veřejnost. Jestliže převáží názor, že je čas se z Blízkého východu stáhnout, těžko bude francouzské vedení vehementně prosazovat posílení vojenských operací,“ tvrdí expert.

Je ale jasné, že pařížské události budou použity jako argumenty v debatách o uprchlících a migraci, odhadl odborník. „Do určité míry opodstatněně, do určité míry to bude zneužíváno. Roli to hrát bude, a napětí a nedůvěru vůči uprchlíkům z muslimského světa to bezesporu a v celku logicky prohloubí.“

„Ukazuje se, že Evropa bude muset evidentně zpřísnit bezpečnostní opatření na svém území, a evidentně přijde na přetřes otázka, jak se má Západ angažovat na Bízkém východě,“ předpovědel Břetislav Tureček.

autoři: rkr , oci
Spustit audio