Sankce nefungují a dopadají na veřejnost. Měly být politické, ne ekonomické, říká Drahotský ze SaxoBank

26. srpen 2016

Dva nejvyšší ústavní představitelé Česka, prezident Miloš Zeman a šéf senátu Milan Štěch (ČSSD), vyzvali k co nejrychlejšímu zrušení sankcí proti Rusku. Postoj podpořila během setkání s Vladimírem Putinem i slovenská hlava státu Robert Fico. Striktně proti se během pražské návštěvy naopak vyslovila německá kancléřka Angela Merkelová. Jaké mohou mít sankce dopady?

„Ekonomický efekt je potřeba rozdělit na krátkodobý a dlouhodobý faktor. Pro Rusko je krátkodobý efekt samozřejmě nepříjemný, protože jde o výpadek. Nicméně z dlouhodobého hlediska to znamená, že Rusko přeorientuje vlastní výrobu a stane se soběstačným. Po odstranění sankcí budou mít západní firmy problém se vrátit na ruský trh, protože to, co dříve dodával západ, si bude už Rusko vyrábět samo. Ekonomický dopad sankcí tedy padá na drtivou většinu veřejnosti. Nicméně konflikt ohledně Krymu a Donbasu byl politický. Sankcemi měli být trestáni politici a ne veřejnost,“ míní Pavel Drahotský, šéf pobočky SaxoBank pro Česko, Slovensko a Maďarsko. Na českou ekomoniku budou mít sankce podle jeho slov největší dopad v oblasti zemědělství a petrochemického průmyslu.


Pokud se nepletu, tak jedna z hlavních myšlenek olympiády je, že by se jich neměly zúčastňovat státy, které vyvoávají válečný konflikt. Rusko jednoznačně porušilo mezinárodní konsensus a mělo být z politického hlediska potrestáno. A sportovci by se nemohli zlobit na žádnou ekonomiku, žádné západoevropské firmy. Ale na své politiky. Protože něco udělali. Byl by to jasný politický trest za nějaký konflikt, který byl jednostranně vyvolaný.Pavel Drahotský

Vyčíslení sankcí je přitom dle Drahotského velmi obtížné. Díl z něj tvoří ušlé zakázky, a to především ty budoucí. „Ale víte, že po dvou letech se nic nezměnilo. Politika zůstává stále stejná. Z mého pohledu sankce nefungují. Ruskou veřejnost popouzí ne proti vlastním politikům, ale proti západu. To znamená, že se míjí zcela účinkem,“ hodnotí skepticky.

Sankce proti Rusku jsou podle Drahotského marginální. Zásadní chybou v reakci evropských politiků byl podle něj způsob, kterým Rusko potrestali. Jako příklad vhodného postihu uvedl vyloučení Ruska z olympijských her. „Sankce měly být politické, ne ekonomické,“ opakovaně zdůraznil.

Spustit audio