Sedm dní očima Petra Schwarze

27. srpen 2016

Do Prahy přijela německá kancléřka Merkelová, setkala se s vrcholnými českými představiteli a podle očekávání se s nimi neshodla v názoru na uprchlické kvóty.

Takže se dohodli aspoň na tom, že česko-německé vztahy jsou dobré a je potřeba pořádná ochrana vnějších hranic schengenského prostoru, s premiérem Sobotkou i na tom, že není teď na místě rušit sankce proti Rusku, prezident Zeman jako vždy naopak sankce kritizoval a aspoň Merkelové poradil, aby se usmívala.

Také jí vysvětlil, že my jsme si na rozdíl od Němců nikoho nezvali a dal jí český a německý výtisk Švejka, podle hradního mluvčího Ovčáčka proto, aby se poučila o tajích české povahy. Tak nějak nevím, co tím chtěl pan prezident paní kancléřce sdělit - jako že podle v Česku oblíbeného výkladu Haškova díla ze sebe jako Švejk děláme blbce?

Maďarský přístup

Norsko hranici svou a zároveň schengenskou upevňuje stavbou plotu na kusu hranice s Ruskem, kudy do skandinávského království projelo na kolech přes 5000 migrantů, víc, než by po nás chtěly odmítané kvóty.

Andrej Babiš

Maďarsko je ve stavbě plotů mnohem dál, premiér Orbán oznámil stavbu dalšího a modernějšího, přes který prý bez kontroly neproletí ani pták, takže se v Uhrách mohou cítit bezpečněji.

Oblíbený Orbánův psavec Zsolt Bayer, který ve svých novinových článcích proslul moudry jako že Židů nebylo zabito dost, Romové jsou „zvířata“ a muslimové „odpad“, byl vyznamenán za zásluhy Rytířským křížem – a kupodivu ne od nějakých Hitlerových pohrobků, ale od maďarského státu.

To vedlo přes čtyři desítky maďarských osobností, které toto vyznamenání dostaly také, k tomu, aby je zase vrátily, protože octnout se s tímto individuem na jednom seznamu pro ně bylo nepřijatelné. Podle oficiální Budapešti byl Bayer vyznamenán za příkladnou novinářskou práci, ale rovněž oficiálně jinou, než byla ta citovaná, což koneckonců novinářská práce ani není.

Trump ztrácí 12 procent

Česká vláda se nedohodla na zastropování důchodového věku, který by měl být podle odmítnutého návrhu 65 let. Přestože to má Sobotkův kabinet v programovém prohlášení, vicepremiér Babiš je najednou proti a označil to za populismus. Koneckonců, on sám už má na odpočinek vyděláno.

Logo

Ještě bohatší republikánský kandidát na amerického prezidenta Trump vyzval Afroameričany, aby ho volili, protože stejně nemají co ztratit, jsou chudí a chodí do špatných škol. Bohužel jim neřekl, co by tak asi jeho volbou získali, takže možná i proto už v odhadech voličské přízně ztrácí na svou hlavní soupeřku Clintonovou rekordních 12 procent.

Strašení lidí

Při zemětřesení v Itálii zahynuly stovky lidí. V Turecku sebevražedný atentátník Islámského státu zabil přes 50 tančících kurdských svatebčanů a zřejmě kurdský atentátník devět lidí při útoku na policejní budovu. Turecká armáda si to s Islámským státem i Kurdy vyrazila vyřídit do Sýrie.

Na pražském Staroměstském náměstí způsobil paniku v davu lidí broukolog aspirující na lidového vůdce a kandidující do Senátu Konvička, když tam vjel oděn v hábit a dozdobený vousem a se svými věrnými střílel z maket zbraní do vzduchu, aby prý divadelně předvedl, jak bude vypadat invaze Islámského státu.

Konvička a pražští úředníci, kteří tuto taškařici povolili, to nazývají happeningem, policie to ale vyšetřuje jako možné výtržnictví a šíření poplašné zprávy.

Odpůrci islámu na Staroměstském náměstí v Praze sehráli scénku představující invazi Islámského státu, vyděsili tím kolemjdoucí

Vypadá to, že strašení lidí se u nás stalo velice oblíbeným prostředkem jak se pokoušet o voličskou přízeň.

Zdravou mysl nezdeformovanou strachem přeje posluchačům Českého rozhlasu plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio