Sedm dní očima Petra Schwarze: Kašpaři a syrovátka

5. listopad 2016

Premiér Sobotka v dopisu členům své mateřské sociální demokracie oznámil, že někteří ministři i oranžoví straničtí funkcionáři jsou vládnutím unaveni, takže je do měsíce hodlá vyměnit.

Sobotka vyzval k výměně nějakých těch ministrů i své koaliční partnery, ani šéf hnutí ANO vicepremiér Babiš a ani lidovci ho ale v tomto kroku nehodlají následovat. S myšlenkou na obměnu svého týmu přišel premiér poté, co sociální demokracii dost zřetelně klesly preference, čehož někteří příznivci prezidenta Zemana uvnitř ČSSD využili k tomu, aby žádali výměnu právě svého stranického šéfa a zároveň premiéra Sobotky.

Kdo je za kašpara?

A také poté, co se zasedání kabinetu tento týden soustředilo především na - řekněme - výměnu názorů mezi ministry v kauze dalajlámovy návštěvy a dopisu do Číny s podpisem čtyř nejvyšších ústavních činitelů. Ministr zahraničí Zaorálek se totiž prý podle svých slov v televizi Prima cítil jako kašpar, když se ministr kultury Herman s dalajlámou setkal, protože tím Česko porušilo politickou dohodu.

Pak se ovšem nabízí otázka, jestli za kašpara není spíše představitel demokratického státu, který uzavře diplomatickou dohodu zahrnující, že se představitelé tohoto demokratického státu nebudou setkávat s nositelem Nobelovy ceny míru dalajlámou, protože se to jisté velmoci nelíbí.

A to přesto, že dalajláma během své současné evropské cesty, na které ho mimochodem s poctami přijal v sídle Evropského parlamentu jeho předseda Schulz, několikrát veřejně deklaroval, že uznává čínskou svrchovanost nad Tibetem.

Dalajlama přijel do Prahy na konferenci Forum 2000. Soukromě se setkal s některými zákonodárci

Export, který se nekoná

Čína tento týden navíc ukázala, že nehodlá nechat záležitost jen tak a zrušila plánované setkání lidoveckého ministra zemědělství Jurečky, který se zastával svého vládního a stranického kolegy Hermana, se dvěma čínskými ministry – obě strany prý vědí proč.

Agrární komora a Potravinářská komora pak ve společném prohlášení obvinila ministra Jurečku, že svým postojem ohrozil český export mléka a syrovátky do Číny, který se pravda zatím zrovna nekoná, ale třeba by se mohl konat, když se Čína nebude zlobit.

A že koneckonců ministerstvo zemědělství odmítáním zrušení sankcí vůči Rusku prý zničilo obchodní vazby s touto zemí. Jestli ono ministerstvo zemědělství také nemůže za to, že Rusko obsadilo území jiného suverénního státu, kvůli čemuž sankcím západu čelí.

Pět Pandurů a osobní auto

V Táboře se srazilo pět Pandurů a osobní auto

Mimochodem ruská Bezpečnostní rada, poradní orgán prezidenta Putina, oznámila, že hodlá čelit údajné falzifikaci dějin, například takovým pomluvám, jako že bratrská invaze do Československa v roce 1968 bylo něco špatného.

Tak nevím, bude nyní Agrární i Potravinářská komora žádat, abychom kvůli obchodům s Moskvou uznali, že nás bratři Sověti tehdy vlastně zachránili před zlým Západem?

Možná stojí za to připomenout, že v čele obou komor stojí bývalý ministr v prezidentem Zemanem umožněné Rusnokově vládě Toman, někdejší kandidát ve volbách za Stranu práv občanů, která se po volebním debaklu na zásah prezidenta musela vzdát tehdejšího hrdého přízviska Zemanovci.

Na zahraniční události už nezbývá čas, tak aspoň ještě jedna malá z domova - na dálničním obchvatu Tábora se srazilo malé osobní auto a hned pět obrněných transportérů Pandur české armády, což vyvolalo na internetu řadu vtípků. Ať se nám ale havárie všeho druhu radši vyhýbají, přeje do příštího týdne posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio