Senátor Berka (ČSSD): Dvouleté děti do školky nepatří, byla by to degradace učitelské profese

20. duben 2016

Jak výrazně chtějí senátoři pozměnit nový školský zákon? Čemu by pomohlo, kdyby se o rok odložila inkluze? A od kolika let by děti měly být zařazeny do mateřských škol?

„Jsou určité problémy při spouštění té inkluze, nebo společného vzdělávání. To nelze zastírat. Nicméně paní ministryně nebo ministerstvo udělalo dvouleté náběhové období, kdy by se ty problémy měly řešit. To je v podstatě to samé, jako odložení té účinnosti,“ myslí si Zdeněk Berka, senátor ČSSD a místopředseda výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

Podle Berky chce zavádění inkluzivního vzdělávání především čas, aby se v rámci něj daly vyřešit neočekávané problémy.

Jak připomíná Berka v rozhovoru pro Český rozhlas Plus, tak téma inkluze při projednávání novely zákona bylo spíš překvapením, protože v návrhu novely školského zákona toto téma nebylo původně tím hlavním. „Na včerejším jednání nikdo neočekával, že se bude řešit inkluze,“ říká Berka.


Výrok Václava Klause mladšího, pro kterého je inkluze velké téma, citovala média: "Inkluze ve školství je stejná demence jako zrušit novorozencům inkubátory".

Výsledné doporučení odkladu o rok tak může být výsledkem i tohoto nečekaného jednání. Ministryně školství Kateřina Valachová řekla, že na inkluzi chybí v rozpočtu na příští dva roky 2,5 miliardy. „Součástí našeho rozhodnutí není nějaká finanční část, kde bychom se bavili o tom, jestli jsou na to peníze nebo nejsou. To v žádném případě tak není. Samozřejmě se na to můžeme zeptat – my vlastně finanční zajištění neschvalujeme,“ upozorňuje Berka.

Nárok na místo v mateřské školce

Senátoři se shodli, že nárok na místa v mateřské škole by měly mít děti od tří do šesti let, nikoliv už děti dvouleté. Proč ne?


Já si myslím, že aby to dělali vyloženě u těch dvouletých dětí ty učitelky mateřské školy, že to je určitá degradace učitelské profese, protože ony by měly vzdělávat a nikoliv pečovat o takto malé děti. Zdeněk Berka

„Já si myslím, že ty školky na to nejsou připraveny. Tam se musí investovat poměrně hodně peněz. Toto je jiná oblast. Je to oblast péče o děti,“ říká Berka k hranici tří let pro přijetí do školky. Jak se mu svěřily ředitelky mateřský škol, byly by potřeba chůvy a zdravotní sestry. A tyto profese ve školském zákoně nejsou definovány a nelze je proplácet.

„Teď sem budou proudit dotace, kde peníze na ty chůvy budou. Nicméně ty dotace skončí v roce 2020.“

Berka mluví o degradaci učitelské profese: „To může skutečně dělat chůva nebo pečovatelka,“ uzavírá rozhovor.

autoři: bum , bar
Spustit audio