Sestřelený ruský letoun: Kdo provokoval koho? přou se analytici

25. listopad 2015

Včera se kvůli ruskému sestřelenému letounu mimořádně sešli velvyslanci členských zemí Severoatlantické aliance. Její generální tajemník Jens Stoltenberg po schůzce prohlásil, že k vyřešení napětí mezi Ruskem a Tureckem je třeba diplomacie a zklidnění. Zároveň ale také řekl, že Turecko má právo chránit svou územní celistvost.

„Turecko předložilo nahrávku komunikace mezi tureckým a ruským pilotem, z níž vyplývá, že varování proběhlo,“ uvedl v Dnešním Plusu český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý.

Postoj aliance, že Turecko má právo na obranu, je v této věci jednotný, potvrdil.

„Vnímáme to jako velice nepříjemný incident, který ale teď musí řešit Turecko přímo s Ruskem, aliance není zapojena,“ řekl velvyslanec.

Jak často zasahují ruské letouny do vzdušného prostoru členských státu NATO? „Stalo se to za poslední rok a půl snad jednou. Rusko se striktně drží v mezinárodním vzdušném prostoru, aby nedošlo k přímému porušení,“ ujistil Jiří Šedivý.

Koller: Plánovaná turecká provokace

„Podle mě to byla ze strany Turecka plánovaná provokace,“ tvrdí vojenský analytik Martin Koller.

Zvukový kontakt mezi letouny nemusí být vzhledem k podmínkám dosažen. „A v tomto případě evidentně dosažen nebyl, takže Turci mohli varovat kolikrát chtěli, ale pokud to piloti neslyšeli, tak je to zcela mimo hodnocení,“ soudí expert.

Ten připomněl jiné možnosti varování: vyslání letadel, které pilotovi naznačí máváním křídel, že narušil letecký prostor, další možností je varovná střelba.

„Je evidentní, že k upozornění letounem nedošlo, k varovné střelbě také ne,“ shrnul Koller.

Dohoda USA a Ruska o komunikačních frekvencích se nevztahuje na Turecko, připomněl analytik. „Turecko, si dělá ve všech případech co chce... turecké letectvo operuje standardně nad územím Sýrie, kde nemá co dělat, na rozdíl od ruského.“

„Máme jen dvě možnosti: buď Rusko odpoví na tureckou provokaci vojensky, nebo se povedou dohody, aby nedošlo ke střetu mezi Ruskem a NATO. Evropští politici by se v tomto případě museli rozhodovat, jestli chtějí kvůli turecké podpoře Islámského státu jít do jaderné války s Ruskem,“ vysvětlil Martin Koller.

Votápek: Byla to ruská provokace

Analytik mezinárodních vztahů a bývalý diplomat Vladimír Votápek soudí, že šlo naopak o provokaci z ruské strany.

„Ruské letouny narušily turecký vzdušný prostor opakovaně,“ tvrdí odborník. „Zda ruští piloti slyšel,i nebo neslyšeli varování ruské strany říct nemůžeme, ale byly mezi USA a Ruskem domluveny frekvence, na kterých se komunikuje, a pokud ruská strana nedodržuje protokol, který s Amerikou podepsala, těžko za to můžete dávat vinu turecké straně.“

Analytik doufá, že přijdou na řadu diplomaté a situace se uklidní. „Otázkou je, jestli z incidentu Moskva nebude chtít vytěžit vnitropolitický kapitál, a naopak úmyslně nevyostří vztahy s Tureckem.“

„Spolupráce s Ruskem je žádoucí, ale je otázkou, do jaké míry je možná. Obávám se že Rusko sleduje jiné cíle svým angažmá v Sýrii, totiž podporu Asadova režimu, a očekával bych, že Moskva bude hrát roli uraženého a spolupráce se nebude dobře rozvíjet,“ odhaduje další vývoj Vladimír Votápek.

autoři: bur , oci
Spustit audio