Sledujte záznam velké povolební debaty s lídry stran. Jak budou sestavovány koalice? Jak hodnotí výsledek?

10. říjen 2016

Sledujte záznam debaty zástupců vítězných volebních stran krajských a senátních voleb 2016. S kým budou sestavovány koalice?

„Myslím si, že lidé hodnotí výsledky práce, ne výsledky voleb. V Hradeckém kraji jsme vyhráli, ale stejně patrně nebudeme v koalici. Hned v pondělí pokračujeme dál,“ hodnotí výsledky voleb Jaroslav Faltýnek, první místopředseda hnutí ANO.

Podle Faltýnka se situace v Hradeckém kraji dá řešit nejlépe volebním úspěchem. „Na krajské úrovni jsme řekli, že jsme ochotni jednat s každým,“ říká.

Na otázku jednání o koalici odpovídá také Miroslav Kalousek, předseda TOP 09: „Extremisté nepřipadají v úvahu,“ zní odpověď na otázku Jana Pokorného. A koho lze podle TOP 09 považovat za extremisty? „To jsou například komunisté a xenofobní uskupení.“

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD, uznává ve speciálu vysílání, že výsledek ČSSD není uspokojivý.

Tomio Okamura, předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie, mluví o tom, že témata jeho uskupení nejsou vyhraněna levicově ani pravicově, sestavování koalice chce řešit demokratickou cestou, koalici s žádnou stranou neodmítá. Opakuje, že pro jeho hnutí je důležitá přímá demokracie.

Vít Rakušan (STAN): „Rovnou a na začátku jsme deklarovali, že nepůjdeme do koalice s komunisty ani jinými extremisty. Před chvilkou jsem se pousmíval tomu, co tady předseda KSČM říkal.“

„Jsme slušným partnerem pro vyjednávání. Nejsme žádní extremisté,“ uvádí Vojtěch Filip z KSČM.

Alexandra Udženija, první místopředsedkyně ODS, hodnotí výsledek voleb jako největší úspěch pravicových stran.

Tomio Okamura: „Byla to pro nás generálka na celostátní volby.“

Kam zmizeli pravicoví voliči? A kam voliči komunistů?

„Před dvěma lety nám bylo předpovídáno, že zanikneme, Dokázali jsme, že jsme pevná a ukotvená strana. Jsme proto žádanou nevěstou do koalic, možná více než STAN. Lidí začínají vnímat, že tato socialistická vláda přináší restrikce a omezení,“ říká Alexandra Udženija, první místopředsedkyně ODS.

KSČM přišla v těchto volbách o 96 mandátů. Co na to Vojtěch Filip? „Budeme se zabývat tím, kam odešel volič radikální levice. Myslím, že odešli do kategorie nevoličů,“ říká, že členská základna poskytuje mnohem kvalifikovanější lidi než např. členská základna ODS.

 
Spustit audio