Slovenský soud zrušil rozhodnutí o Babišově neoprávněné evidenci. Zadostiučinění, říká ředitel ÚPN

12. říjen 2017

Slovenský ústavní soud ve čtvrtek zrušil pravomocná rozhodnutí tamního nejvyššího i krajského soudu, podle kterých byl předseda ANO Andrej Babiš veden ve svazcích tehdejší československé Státní bezpečnosti jako její agent neoprávněně. Ústavní soud tak vyhověl stížnosti slovenského Ústavu paměti národa a případ se tak vrací k novému projednání.

Andrej Babiš svou spolupráci s StB zásadně odmítá – spolupráci s StB jsem nikdy nepodepsal a s StB nespolupracoval, zopakoval i dnes. Vadí mu, že se spor o jeho údajnou spolupráci s StB vrací na začátek. Případ budou podle Babiše zneužívat političtí konkurenti v české předvolební kampani.

Ústavní soud zpochybnil svědectví bývalých příslušníků StB, kteří nebyli před výpovědí u nižších soudů zbaveni mlčenlivosti. Soud také konstatoval, že Ústav paměti národa nemá být ve sporech o evidence v archivech StB žalovanou stranou. Soudce Ladislav Orosz uvedl, že Ústav není odpovědný za evidenci Babiše u StB a že povinnost zveřejňovat archivní dokumenty po StB mu ukládá zákon.


Jaká náhoda. Pár dní před volbami a slovenský Ústavní soud se z ničeho nic rozhodl, že po dlouhých letech popře všechna svá dosavadní rozhodnutí a způsobí totální chaos a nejistotu ve slovenském právním systému.Andrej Babiš v SMS pro Radiožurnál

Podle ředitele Ústavu paměti národa (ÚPN) Ondreje Krajňáka je to klíčové rozhodnutí. „Máme pocit, že pravdě a spravedlnosti bylo konečně učiněno zadost, a jsme v bodě B, kdy si můžeme říct, že to stálo za to a mělo to smysl.“

Dnešní jednání bylo podle Krajňáka o tom, jestli nastala procesní chyba a jestli byl ÚPN poškozen.

Rozhodnutí slovenského ústavního soudu považuje za přelomové i vedoucí investigativy deníku SME Adam Valček: „Ústavní soud řekl důležitou věc, a to že svědkové, bývalí příslušníci StB, kteří svědčili ve prospěch Andreje Babiše, jeho bývalí nadřízení, nejsou důvěryhodní, a pokud v budoucnosti budou takoví svědkové vypovídat, musí soudy velmi opatrně a dobře zdůvodnit, proč je považují za důvěryhodné.“

Podle Valčeka se už spekuluje o tom, že by účastníci, kteří se soudili v minulosti o neoprávněnost evidence ve svazcích StB, mohli požádat o obnovu řízení.

autoři: bur , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.