Sobotka demisi nepodá a odvolá Babiše. Přešel do protiútoku a vstupuje do přímého konfliktu s prezidentem, říká politolog

5. květen 2017

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD oznámil v pátek dopoledne na tiskové konferenci, že vzhledem k aktuálním událostem demisi podávat nebude a ještě v pátek odešle na Pražský hrad návrh na odvolání ministra financí z hnutí ANO Andreje Babiše.

„Ocitáme se v situaci, kdy Bohuslav Sobotka svým způsobem přešel do protiútoku a vstupuje do přímého konfliktu s prezidentem o to, zda může odvolat ministra financí. Prezident předtím takovou možnost zásadně vylučoval a odmítal,“ komentuje to politolog Milan Znoj.

„Předpokládám, že prezident na tomto stanovisku bude trvat a celá kauza může skončit až u Ústavního soudu. Konflikt se bude odvíjet mezi premiérem jako tím, kdo může odvolat člena své vlády, a prezidentem o interpretaci ústavy,“ předpokládá Znoj.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman si myslí, že stažení demise není úplně překvapivé. Bohuslav Sobotka si podle signálů z Hradu vyhodnotil, že nemá cenu demisi podávat a postupuje, jak postupuje.

„Když si přečteme ústavu, tak to prezident může protahovat, může to různě komentovat, ale myslím, že pokud bude Sobotka trvat na svém a bude neústupný, tak dříve nebo později, v tomto případě možná později, svůj názor musí prosadit,“ dodává Hartman.

Důvod, proč Bohuslav Sobotka avizoval demisi, byl ten, že z Andreje Babiše nechtěl udělat mučedníka jeho odvoláním z vlády. Podle Petra Hartmana pokud veřejnost přistoupí na označení Babiše mučedníkem, je to špatně, ale kdo ho v něm bude chtít vidět, ten ho v něm i tak uvidí.

autoři: bum , jpr
Spustit audio