Sobotka rozpoutal boj proti Babišovi. A teď zbaběle utíká, říká Faltýnek

15. červen 2017

Předseda vlády Bohuslav Sobotka odstoupil z funkce předsedy ČSSD. Stranu přebírá Milan Chovanec, ale volebním lídrem se stává Lubomír Zaorálek. Sám premiér kandiduje z prvního místa v Jihomoravském kraji. Úkol pozměněné ČSSD je jasný: zvrátit dramatický propad preferencí a v klidu dovládnout až do voleb. „Považuji premiérův krok za zbabělý," říká předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

„Není to tak dávno, kdy Bohuslav Sobotka na sjezdu ČSSD tvrdil, že získal silný mandát do voleb. Očekával jsem, že dojde na zásadní předvolební střet mezi ním a naším lídrem Andrejem Babišem,“ podotýká Faltýnek.


Rozdělení funkcí není správné rozhodnutí. Každá strana by měla mít jasného lídra, který má plné kompetence i zodpovědnost.Jaroslav Faltýnek

Bohuslav Sobotka podle něj vyvolal celou vládní krizi a svými kroky poškodil obraz úspěšné koaliční vlády. „Rozpoutal boj na život a na smrt s Andrejem Babišem a svými kroky dehonestoval úspěšnou vládu, čímž odradil i vlastní voliče,“ dodává Faltýnek.

Vládu to neovlivní

„Netuším, jestli změna sociální demokracii prospěje. Přeci jen do ní nemám takový vhled jako pan Faltýnek, který byl donedávna jejím dlouholetým členem. Je ale evidentní, že zásadní souboj se před volbami odehraje mezi Andrejem Babišem a naším předsedou Pavlem Bělobrádkem,“ tvrdí místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík.


Změně rozumím. Je krátce před volbami, premiér je poměrně neoblíbený a sociální demokracie v těžké době sahá k těžkým rozhodnutím. Uvidíme za pět měsíců.Ondřej Benešík

Stejně jako Jaroslav Faltýnek se ale nedomnívá, že by změna nějak zasáhla do fungování koalice. Podle obou jde o vnitřní záležitost ČSSD. „Myslím, že dobře rozjetá vládní lokomotiva dojede, protože strojvůdce se nemění. Snahy sociální demokracie o vnitřní konsolidaci jsou v tomto ohledu na druhé koleji,“ připodobňuje lidovecký poslanec.

Podle Benešíka byla v koaliční vládě splněna podstatná většina programu KDU-ČSL, přestože strana k vládní většině přispěla jen 14 poslanci. Za určitých okolností si proto dokáže představit pokračování spolupráce i po volbách. „O tom ale rozhodne volič a nikoli stranická grémia," doplňuje Benešík.

autor: bid
Spustit audio