Souvisí život u rušných silnic s demencí? „Studie je nepřesvědčivá,“ říká Jan Cimický

6. leden 2017

U lidí žijících v blízkosti rušných dopravních tepen je větší pravděpodobnost, že budou postiženi demencí. Vyplývá to ze studie kanadských vědců. Podle BBC ale ani tato studie nevnáší jasno do otázky bezprostředních příčin tohoto mozkového onemocnění, jímž na světě trpí na 50 milionů lidí.

Mají kanadští vědci pravdu? „Výpovědní hodnota toho, co bylo publikováno, je pro mě nepřesvědčivá. Tam nejsou základní informace – jakou věkovou kategorií se studium zabývalo, nebo jestli dosáhli určitého počtu bodů,“ hodnotí výzkum kanadských vědců psychiatr Jan Cimický.


Vedle genetické vlohy je příčinou demence třeba kouření, inaktivita, lenost mozku, špatné stravovací špatné návyky, také diabetes II. typu. Faktorů je zkrátka je zkrátka celá řada a myslím si, že mezi ně samozřejmě patří i takové stresory, jako je zvýšený hluk. Jan Cimický o příčinách demence

Dodává, že je celkem přirozené, že se to stává blízko dálnic nebo ve městech, protože ovzduší je znečištěné, a organismus člověka, který tam žije, je atakován vším možným a tudíž se více opotřebovává.

„Množství lidí trpících demencí narůstá. Bezesporu se to bude spíše týkat lidí, kteří žijí v tom prostředí, které je atakováno, tedy ve městech a blízko silnic, ale pokud u toho nebudou jasná kritéria, jak k tomu došli a jestli byli lidé podrobeni uniformnímu sledování, tak se v tom ani odborník nemůže úplně vyznat,“ vysvětluje svůj pohled Cimický.

Podle Zprávy o stavu demence v České republice v Česku postupně přibývá lidí, kteří trpí demencí. Od roku 1990 se jejich počet zdvojnásobil – už je jich asi 150 tisíc. Jan Cimický to přičítá zrychlení a větší stresovosti prostředí, ve kterém žijeme.

autoři: rkr , jpr
Spustit audio