Speciál k volbám ve Francii: Do 2. kola postupují Macron a Le Penová, kampaň pokračuje

24. duben 2017

Do druhého kola francouzských prezidentských voleb postupují šéfka Národní fronty Marine Le Penová a Emmanuel Macron, který je představitelem centristického proudu. Francouzský volební zákon ustanovuje mezi prvním a druhým kolem téměř dvoutýdenní rozestup, co během těch necelých dvou týdnů bude dít?

Emmanuel Macron podle předpokladu ovládl západ Francie, velký počet hlasů získal například v Bretani nebo Gaskoňsku, a ovládl i některá velká města. Podle výsledků na webu francouzského rozhlasu zvítězil i v Lyonu nebo Bordeaux. Macron bodoval také v Paříži, ale v některých částech zvítězili i François Fillon nebo Jean-Luc Mélenchon.

Pro Marine Le Penovou hlasovali voliči hlavně na severu Francie, kde má obvykle velmi silnou základnu. Uspěla i v některých oblastech na východě země, poté na jihu ve své tradiční baště na Azurovém pobřeží. V zámořských oblastech celkově zvítězila rovněž Marine Le Penová.

Druhé kolo bez kandidátů tradičních stran

Francouzské volby přinesly jedno velké překvapení – vůbec poprvé v historii moderní Francie se do druhého kola prezidentských voleb nedostal kandidát tradiční levice nebo pravice. Podle Pavla Fischera, bývalého velvyslance České republiky ve Francii a současného ředitele STEM, se jim nedařilo nespokojenost a očekávání obyvatel promítat do programů.

„Jsme svědky dopadů celé řady kauz, které postihly Françoise Fillona. Kdybychom se tu před rokem bavili o tom, jak budou vypadat prezidentské volby, tak bychom se shodli na tom, že socialisté nemají šanci – ať už proto, že jsou rozhádaní, nebo proto, jak vypadalo vládnutí za Hollanda, a že jsou na koni opoziční republikáni,“ říká Michel Perrotino z Institutu politologických studií. To, že se voličská přízeň nepřiklonila na jejich stranu, je podle jeho názoru problémem kandidáta a ne strany jako takové.

Marine Le Penová

K jakému politickému subjektu by se dalo přirovnat Macronovo hnutí En Marche!, tedy Vpřed? „Nabízí se laciná paralela s hnutím ANO, ale je to jen vnější dojem v tom smyslu, že hnutí ANO bylo čerstvé, nabíralo nováčky, horko těžko dávalo dohromady kandidátky do parlamentních voleb, podobně jako Macronovo hnutí existuje jen rok, to také horko těžko shání lidi na kandidátku, aby mohli zaplnit Národní shromáždění, ale co se týče vlastní politiky, tam není shoda téměř žádná,“ odpovídá Kateřina Šafaříková, novinářka z týdeníku Respekt.

Příprava na druhé kolo

„Kampaň pokračuje, 14 dní není dlouhá doba, ale je to doba, během které může být veřejné mínění ovlivněno. Oba tábory budou lovit v těch sousedních, protože své mateřské tábory mají dostatečně dobře obsazené,“ říká Pavel Rozsypal, bývalý zástupce u OECD.

Marine Le Penová by v době, která zbývá do druhého kola prezidentských voleb, mohla být buď ještě radikálnější, nebo naopak státotvornější, aby se pokusila odlákat Macronovi voliče. Podle Pavla Fischera musí Le Penová myslet i na parlamentní volby, ve kterých může dosáhnout historického úspěchu.

„Aby nabrala na dynamice, tak bude určitě pozorně hlídat voliče Mélenchona, který svým věrným nedal pokyn, koho volit, naznačil tím pádem i připravenost pomáhat Le Penové v dalším otevírání nalevo. Stejně jsme mohli pozorovat i u Fillonovců – tam bude také část pravice, která půjde za ní,“ hodnotí Fischer.

Podle Kateřiny Šafaříkové se Emmanuel Macron bude snažit oslovit ne elektorát Marine Le Penové, ale ty Francouze, kteří mohou mít pocit, že je symbolem zlého kapitálu a velkého světa za hranicemi. Bude chtít dokázat, že je především patriot a člověk, který chce být prezidentem všech Francouzů.

„Macron asi bude trpět. Úkol je nezkazit si předběžně očekávatelný dobrý výsledek, a to je trochu jiná hra než Marine Le Penová,“ uzavírá Michel Perrotino.

autoři: jap , jpr
Spustit audio