Spojenectví Babiše a Zemana trvá. Premiér má podřízenou pozici, myslí si Michálek z Pirátů

29. leden 2018

Lídr hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš bude mít víc času na sestavení nové vlády. Prezident Miloš Zeman mu to přislíbil krátce po svém znovuzvolení. Už v týdnu Babiše pověřil vyjednáváním o novém kabinetu. „Prezident Zeman do velké míry zasahuje do toho, jak Andrej Babiš sestavuje vládu. Dostal například svého kandidáta Radka Augustina do čela Úřadu vlády. Spojenectví stále trvá a Babiš v něm má podřízenou pozici,“ tvrdí Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů.

Předmětem jednání podle Michálka bude i složení složení statutárních orgánů společnosti ČEZ, o kterých rozhoduje vláda. Přítomnost generálního ředitele Daniela Beneše na oslavě prezidentova vítězství ukazuje, že si v nich bude chtít udržet vliv.

Kromě Beneše se na pódiu vedle znovuzvoleného prezidenta objevil i lídr SPD Tomio Okamura a pověřený předseda ČSSD Milan Chovanec, naopak chyběl Andrej Babiš. „Je zřejmé, že někteří lidé chtějí být velmi blízko a očekávají nějakou malou výhodu. To je normální, ale nemyslím si, že by se to týkalo skládání vlády,“ odmítá místopředseda poslanců hnutí ANO Roman Kubíček.

Ideální variantou je podle něj menšinová vláda s co největší podporou, očekává ale velmi dlouhá jednání. Programové průniky hnutí ANO aktuálně hledá s SPD a KSČM. „Když si pročtete programy všech politických stran, tak z osmdesáti procent jsou podobné. Lišíme se v migrační politice, částečně v zahraniční orientaci a přerozdělování daní,“ přibližuje Kubíček.


Vláda by měla být sestavena co nejrychleji. Nejzazší termín je pro mě konec března. Jednání ale budou obtížná a velmi dlouhá.Roman Kubíček

Naproti tomu Piráti nadále odmítají účast či podporu vlády, ve které budou osoby s pochybnou minulostí a hnutí ANO by v ní mělo většinu. ODS účast ve vládě úplně odmítá, ČSSD a lidovci si kladou podmínku, že v ní nemá být trestně stíhaný premiér. A vládní spolupráci s SPD a KSČM naopak vylučuje hnutí ANO.

„Sociální demokraty může do vlády Miloše Zemana a Andreje Babiše dotlačit to, že budou přicházet o své posty ve státní správě,“ domnívá se Michálek. Vstup ČSSD do vlády by podle něj vyřešil nepřehlednou politickou situaci, její poslanci tomu ale nejspíše nebudou nakloněni, zejména vlivové křídlo kolem expremiéra Bohuslava Sobotky.

Kubíček zdůrazňuje, že ANO se s ohledem na výsledek voleb nechce vzdát většiny křesel ve vládě. Dosud si ale nestanovilo podmínky ohledně toho, která ministerstva by mohl obsadit případný koaliční partner. Jednání prý budou pokračovat po sjezdu ČSSD.

autor: všt
Spustit audio