SPORT JE VĚDA: Emoce a jiné mentální bariéry aneb Proč nemá Jágr nikdy dost

15. srpen 2016

Výkon, to je potenciál mínus brzdící parametry. Těmi mohou být obavy z neúspěchu nebo nedostatek zaujetí pro danou činnost. Jak se dají mentální bariéry odstranit, nás zajímá v dnešním pokračování seriálu Sport je věda.

Rozum, motivace a emoce – to všechno potřebují, nejen sportovci, pro maximální výkon. V ideálním propojení může sportovec vyhrát na olympiádě a ostatní mohou podat nadstandardní výkony v životě.

„Motivace nás za něčím žene, obecně je to určitý cílový produkt našeho snažení, ať už to jsou peníze, ať už je to ego, ať už je to zlatá medaile,“ říká trenér mladoboleslavských hokejistů Marián Jelínek.

„Pokud člověk přílišně ulpívá ne něčem, co je v budoucnosti, z toho vznikají určité problémy právě jeho vnitřního prostředí, například z důvodu ulpívání, z důvodu určité psychické entropie, což je kladení otázek ‚Ale co když to nevyjde?' To znamená dochází k úzkostem, strachům a obavám,“ vysvětluje Jelínek.

Silná emoční vazba

„Jsou známé případy žen, které zachránily své dítě, které bylo v ohrožení zdraví nebo dokonce i života. Tyto ženy vydaly určitý pseudosportovní výkon, to znamená unesly, uběhly, nebo něco těžkého nadzvedly. Potom, když se snažily zopakovat tento výkon v simultánních podmínkách posiloven a na drahách, tak ty ženy na bázi motivace, že za to dostanou určitou odměnu, tak byly schopny dosáhnout pouze kolem třiceti procent toho výkonu,“ vysvětluje Jelínek.

„Lze jít i jinou cestou, což je právě ta emoční vazba k tomu, že mě to extrémně baví a zaujme ne z důvodu stresu, strachu a obav, ale z toho důvodu, že to tak extrémně mám rád,“ vysvětluje Jelínek.

Úplné zaujetí

„Jsou studie, které ukazují, že i osobnost toho sportovce je důležitá,“ říká dále v příspěvku biolog Jaroslav Petr a dodává: „Ukázalo se, že ti výjimeční sportovci se skutečně liší tím, jak se perou s překážkami. Je to známo i o Jaromíru Jágrovi. Tito lidé nikdy nemají pocit, že trénovali dost,“ vysvětluje Petr.

„Okamžitě, jakmile je to možné, tak znova jdou s ještě větší vervou do toho tréninku a snaží se prostě se co nejrychleji vrátit tam, kde byli, aby zase vyhrávali a válcovali své soupeře,“ uzavírá Petr.

Sledujte celý seriál SPORT JE VĚDA s Českým rozhlasem Plus o neobvyklých souvislostech ze světa sportu, věda a techniky.

autoři: vlk , Martina Gillichová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.