SPORT JE VĚDA: Jak se na olympijských hrách uplatňují čeští inženýři?

9. srpen 2016

Na olympijských hrách nás zajímá především to, jak se blýsknou čeští sportovci. Největší naděje se vkládají do kanoistů a kajakářů, oštěpařů, tenistů a cyklistů. Méně už se ale ví, že dobře se zapsali i čeští inženýři, kteří pomáhali s technickým vybavením několika posledních olympiád.

První český úspěch na letních olympijských hrách v Riu de Janeiru nezaznamenali sportovci, ale inženýři. Tým z ČVUT vymodeloval nový kanál pro vodní slalom v olympijském parku Deodoro.

„Jaroslav Pollert není jen jedním z kánoistů ze slavné sportovní rodiny Pollertových. Ale také docentem na Fakultě stavební pražského ČVUT, kde ve vodohospodářské laboratoři vzniklo už několik kanálů,“ říká redaktorka Českého rozhlasu Tereza Burianová.

Největší model na fakultě

„Tady vlastně je ten závěrečný velký bazén a ještě za tím je jeden bazének, kde už vlastně to končí,“ popisuje Jaroslav Pollert svůj model, který je velký jako třináctina skutečného kanálu. „To proto, aby se do laboratoře vůbec vešel,“ vysvětluje Burianová.

„Představte si zakrouceného hada, který má 20 metrů na délku, metr na šířků a převýšení asi 25 centimetrů. Jde o vůbec největší model, jaký kdy na místní stavební fakultě vznikl,“ uzavírá Burianová.

Poslechněte si rozhovor se stavitelem Jaroslavem Pollertem, který byl včera hostem Interview Plus.

autoři: msp , Martina Gillichová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.